Neomezený vůdce Islámského státu Abú Bakr Bagdádí

Neomezený vůdce Islámského státu Abú Bakr Bagdádí Zdroj: Profimedia.cz

Vůdce Islámského státu byl při náletu v Iráku zraněn

Vůdce radikálů z Islámského státu abú Bakr Bagdádí byl při pátečním náletu na kolonu v severním Iráku kriticky zraněn. S odvoláním na místní kmeny to dnes oznámila stanice Al-Arabíja. Pentagon to nepotvrdil a ani neví, zda Bagdádí v koloně byl. Náčelník generálního štábu britské armády generál Nick Houghton dnes řekl, že i kdyby se potvrdilo, že IS přišel při útoku o své špičky, je schopen je bez problémů nahradit.

Bagdádí je označován za chalífu, tedy nejvyššího muže na území, které IS od loňska zabral v severní Sýrii a Iráku.

Koaliční letadla, která operují proti IS v Iráku, v pátek večer u Mosulu zaútočila na kolonu obrněných vozů IS. Měl v ní být vůdce IS. Zdroje Al-Arabíji tvrdí, že "chalífa byl kriticky zraněn". Pentagon ve svém prohlášení označil útok jako součást tlaku vyvíjeného na celou síť IS.

Radikálové z IS ale na některých místech v Sýrii i Iráku stále postupují. Dlouhodobě bojují o syrské kurdské město Kobani, těžké boje jsou od října hlášeny od iráckého Bajdží, kde je významná rafinérie.

Houghton dnes varoval před přeceňováním důsledků likvidační akce, byť by byla úspěšná. Podle něj budou USA schopny popřít nebo potvrdit Bagdádího přítomnost v koloně případně jeho smrt až za několik dní. "Nehodlám se unáhlit a tvrdit, že potenciální smrt jednoho z jejich vůdců bude pro IS znamenat strategický obrat. Vzhledem k popularitě, jaké se těší nyní jejich zvrhlá ideologie, si IS zachová schopnost regenerace, a to i v případě svých vůdců. Tato situace potrvá, dokud naše strategie nezačne mít také politický rozměr," řekl generál.

Hlavním smyslem koaličních náletů, jichž se účastní také Británie, je podle něj získat čas pro nalezení politického řešení a zabránit IS stát se existenční hrozbou celé oblasti.

Také jiní západní, ale i iráčtí představitelé se domnívají, že nálety samotné sunnitský IS nezastaví a že k tomu musí Irák zlepšit výkonnost své armády.