Nový palác prezidenta Erdoğana

Nový palác prezidenta Erdoğana Zdroj: EPA

V Turecku sílí kult osobnosti, prezident Erdoğan si nechal postavit palác za 615 milionů dolarů

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan je veřejným příznivcem silných osobností v politice, protože se za ní považuje především on sám. Ovšem jeho vládnutí začíná připomínat korupční polodiktátorské režimy. Nechal si například postavit palác, který je až čtyři krát větší než známý francouzský zámek ve Versailles. Informoval o tom web bloomberg.com.

Palác byl otevřen minulý týden a původně byl stavěn pro premiéra. Nyní je ale prezidentův a stál 615 milionů dolarů (tedy téměř 14 miliard korun). Palác se rozkládá na ploše 289 000 metrů čtverečních a je v něm 1000 pokojů. Je to v současnosti vůbec největší palác na světě. Tento titul předtím držel palác sultána z Bruneje, který stál 442 milionů dolarů.

Erdoğan si také nechal na míru vyrobit letoun Airbus, který stál 185 milionů dolarů. Dokonce se podílel radami na vnitřním designu stroje.

Podle kritiků prezidenta je to další krok, který svědčí o jeho stále narůstajícím nebezpečném vlivu na politiku Turecka. „Kdokoliv v Turecku kritizuje Erdoğana a vládnoucí elitu je nazván zrádcem národa,říká Atilla Yesilada, ekonomka konzultantské firmy GlobalSource Partners.