2. Oslo, Norsko

2. Oslo, Norsko Zdroj: profimedia.cz

Nejvíce prosperující zemí světa je Norsko, Česko je na slušném 29. místě

Celkem 142 zemí světa hodnotí v mnoha kategoriích a podle desítek kritérií každý rok nezávislý think-tank Legatum Institute, který má sídlo v Londýně. Z 89 různých analýz mu pak vychází index, který ukazuje, jak který stát prosperuje. Pro tento rok je na prvním místě Norsko před Švýcarskem a Novým Zélandem. Česká republika je na poměrně slušném 29. místě. Z evropských států jsme na 19. místě.

Legatum Prosperity Index je založen kromě jiného na hodnocení stavu ekonomiky, možnostech pro podnikání, vzdělávání, zdravotní péče, sociálních podmínek, osobních svobod či bezpečnosti. Česká republika dosahuje nejhoršího výsledku v případě osobních svobod. V tomto případě je například hodnocen i vztah k etnickým menšinám a zde je negativně hodnocen vztah většiny obyvatel k Romům.

Pořadí prvních deseti zemí světa je v indexu toto: Norsko, Švýcarsko, Nový Zéland, Dánsko, Kanada, Švédsko, Austrálie, Finsko, Nizozemsko a USA. Sousední Německo je na 14. místě a Rakousko o příčku za ním. Před Českem jsou Spojené arabské emiráty a za námi Uruguay. Polsko je na 31. místě a Slovensko ještě o další čtyři místa za ním.

Milošem Zemanem opěvovaná Čína se ocitla na 54. místě. Je na tom skvěle podle ekonomických parametrů (dokonce šestá), ale katastrofálně pokud jde o osobní svobody (až 117. místo, což zřejmě svědčí o tom, jak má podle českého prezidenta vypadat stabilizace společnosti, kterou se chce podle Číny učit).