Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: profimedia.cz

Jiří Paroubek odchází z politiky, chce se věnovat rodině a podnikání

Bývalý předseda vlády a šéf ČSSD Jiří Paroubek odchází z čela své strany LEV 21 - Národní socialisté. V politice chce nejméně po dobu dospívání své pětileté dcery skončit, nepředpokládá ale ani návrat poté. Chce se věnovat především rodině, podnikatelské činnosti nebo publicistice.

V čele strany, kterou spoluzakládal, chce skončit do dvou týdnů, kdy své rozhodnutí plánuje oznámit vedení partaje. "Ty důvody jsou především rodinné, a pak samozřejmě, abych se mohl soustředit na nějaké další činnosti, které dávají smysl, podnikatelskou činnost, publicistika, akademická oblast, eventuálně i veřejně prospěšná činnost," řekl Paroubek.

Dvaašedesátiletý Paroubek vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005 a již brzy se stal těžko přehlédnutelným politikem. Byl premiérem a předsedou nejsilnější politické strany, dnes ale bývalý sociální demokrat nepatří mezi hlavní politické hráče. Po odchodu z ČSSD spoluzaložil stranu LEV 21, která ale v říjnových volbách do Sněmovny získala jen 0,07 procenta. Paroubek na poslance nekandidoval.