Předseda vlády Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka Zdroj: Archív

V Duchcově jde ČSSD do koalice s extrémistickou DSSS. Sobotka se od rozhodnutí distancoval

V radě Duchcova na Teplicku zasedne člen extremistické DSSS Jindřich Svoboda, starostou dnes zastupitelé zvolili Zbyňka Šimberu (ČSSD). Místostarostou je komunista Stanislav Strohmeier. V jedenadvacetičlenném zastupitelstvu má koalice SSD, KSČM a DSSS 12 hlasů. Sociální demokracie se od této koalice distancovala, sdělil ČTK šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka. ČSSD se chystá svou duchcovskou organizaci zrušit.

V sedmičlenné radě bude mít ČSSD tři zástupce, stejně jako KSČM. Jedno místo připadlo Jindřichu Svobodovi, který ve městě organizoval protiromské demonstrace. Svoboda byl navíc pravomocně odsouzený za podvod. Neoprávněně si účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy. Na tříletém trestu s podmíněným odkladem na pět let se dohodnul se státním zástupcem. Teplický okresní soud jejich dohodu odsouhlasil. "Ze zákona člověk, který má podmínku, smí kandidovat, tudíž smí i vykonávat tuto funkci," řekl ČTK Šimbera.

Sociální demokraté v Duchcově komunální volby vyhráli, ale mají pět mandátů, stejně jako druhá Šance pro Duchcov dosavadní starostky Jitky Bártové. Čtyři zastupitele má KSČM, tři volební sdružení DSSS - Za bezpečný Duchcov, dva TOP 09 a NK - Žijeme Duchcovem. Po jednom mandátu má ODS a sdružení Duchcov - město rovnost.

"Mě to velmi překvapilo a myslím si, že to je zbytečná skvrna na štítu sociální demokracie. My samozřejmě s rasisty a extremisty žádné koalice dělat nebudeme a to ani v Duchcově, ani v žádném jiném městě nebo obci," komentoval dnes Sobotka rozhodnutí sociálnědemokratické organizace v Duchcově.

Postup místní stranické organizace je podle něj jak v rozporu s postojem vedení ČSSD, tak postojem krajské organizace sociální demokracie. Sobotka, který je prý situací znepokojen, dnes také v tiskovém prohlášení uvedl, že se nejužší vedení sociální demokracie bude v pátek věcí zabývat. Místní organizace Duchcov bude zrušena v souladu se stanovami, podotkl.

Šimbera se svým vyloučením ze sociální demokracie počítá. "Vedení ČSSD mi volalo, jestli takovou koalici chci uzavřít, já jsem řekl, že ano, že už jsem ji uzavřel. Řekli mi, že budu nejspíš vyloučen, tak mě asi vyloučí," doplnil Šimbera.