Aplikaci Uber si lze nainstalovat během několika málo minut. A můžete hned jet.

Aplikaci Uber si lze nainstalovat během několika málo minut. A můžete hned jet. Zdroj: Marie Bartošová

Uber chystá novinku, v Praze spustí spolujízdu

Kontroverzní americká aplikace Uber, která před několika týdny spustila své fungování v Praze, chystá novinku. Kromě toho, že nyní funguje Uber jako alternativa taxi služeb (které s ní v řadě zemí vedou spory), bude nově nabízet i možnost spolujízdy.

„To znamená, že díky tého novince budeme pomocí aplikace spárovat řidiče aut a ty, kteří se chtějí někam dostat autem,“ říká Rob Kazzam z vývojářského týmu Uberu v Praze. „Současná aplikace, kterou máte staženou, ani nevyžaduje žádný upgrade, nová možnost se v ní objeví automaticky.

Počínaje dnešní devátou tak začal v Praze nabízet spolujízdu ten, kdo má smartphone, aplikaci Uber a internetové bankovnictví s povolenou platbou kartou. Jinak totiž spolujízdu nezaplatíme, ani tam není možné platit v hotovosti.

Uber tak doufá v rozšíření svých uživatelů. Tato služba fuguje už v několika městěch, například v americkém státě Kalifornie funguje téměř všude. Uber si od novinky slibuje mimo jiné i zvýšení efektivity používání aut, kterých, jak Khazzam dodává, je v historickém centru Prahy více než dost.

Uber si za dobu svého fungování získal řadu kritických hlasů, především ze stran asociací taxikářů z různých zemí. Problém spočívá především v tom, že se Uber zdá být přepravní službou, tedy plnohodnotnou alternativou služeb taxi, tak to ale ve skutečnosti není.

Uber neplatí takové poplatky jako taxislužba, jejich řidiči neprocházejí stejnými vstupními testy jako tomu je u taxislužeb. Například v Německu se proti Uberu ozvali silně tamní taxikáři. Ve stejné zemi UberPOP (tedy nová funkce uberu, spolujízda) byla dokonce zakázaná předběžným opatřením soudu. Podobná situace je i v Belgii, ve Francii je zase podle serveru Lupa.cz nutné nabrat zákazníka až po patnácti minutách od jeho objednávky.