Evropská unie

Evropská unie Zdroj: profimedia.cz

V EU přepočítali, kolik kdo doplatí. Británie to odmítá, Česko muže vydělat i prodělat

Velký poprask na evropské politické scéně způsobil přepočet hrubého domácího produktu Evropskou komisí. Z něho se totiž počítají příspěvky zemí do EU. Lhůta na doplacení je do prvního prosince. Británie například odmítá doplatit, Nizozemsko žádá o odklad.

Evropská komise vypočítala hrubý domácí produkt zpětně za posledních 18 let. Vyšlo jí, že většina států by měla doplatit miliardy do bruselské kasy. Česká republika by podle výpočtu komise měla doplatit do 1. prosince dvě miliardy korun, Velká Británie dokonce 90 miliard korun.

Částky se možná sníží, pokud Evropský parlament schválí dodatečné snížení rozpočtu EU na rok 2014. Pokud na listopadové schůzi snížení rozpočtu projde, nebude muset Česká republika nic doplácet a naopak 600 milionů korun dostane. Velká Británie by ale měla i tak doplatit 76 miliard korun, zatímco Slovensko by dostalo 1,7 miliardy korun zpět.

Britský premiér David Cameron oznámil, že peníze nezaplatí. Nizozemský premiér požádal o podrobnosti výpočtu dlužné částky a o odložení platby. Jak uvedl dosluhující předseda Evropské komise Barroso: „Nyní nemůžu spekulovat, co se stane, když (Británie) nezaplatí.“ Podle platných regulí ale začne Evropská komise Británii vypočítávat dlužný úrok.