Dominik Duka

Dominik Duka Zdroj: Stanislav Krupař

Výmluvy Českého rozhlasu: Proč Duku vypnuli a Zemana nechali h**novat

Staré latinské heslo říká, že co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi. Český rozhlas prokázal, kdo je v jeho očích kým. Kdo je volem a kdo naopak nejvyšším božstvem, kterému se nesmí skákat ani do koprolalických výlevů.

Je to rok, kdy se ve veřejnoprávním rozhlase rozčilil nad tématem restitucí kardinál Dominik Duka. A vypnuli ho, jak kdyby to byl patnáctiletej skejter. Prostě ve veřejnoprávním rozhlase se nebude nějakej flanďák rozčilovat, a basta! Přestože je Dominik Duka nejvyšší církevní autoritou ve státě, rozhlas vysílání přerušil a pana kardinála vypnul.

Tuto neděli došlo k jevu, který připomíná causu Dominika Duky jen okrajově. Duka se totiž akorát rozčiloval. Prezident republiky Miloš Zeman ale v nedělních Hovorech z Lán propadl koprolálii. Bez vytáček, oklik a studu z něj začala stříkat sprostá slova jako z psychiatrického pacienta. Koprolálie ostatně psychiatrickým projevem je. "Jako koprolálie se označuje opakované nutkání k používání výrazů označovaných též jako fekální řeč, respektive fekální výroky," praví definice. A pan prezident ji naplnil až po okraj. Když to budu kvantifikovat: K**dy zazněly dvakrát, k**vy zazněly jednou, z**rvit zaznělo jednou a h**no padlo také jedno. Koprolálie jak z učebnice. Přesto rozhlas živý přenos neukončil a nechal pana prezidenta h**novat celý plánovaný vysílací čas pořadu.

Je to evidentní nespravedlnost a rozhlas by se měl Dukovi za nedávné přerušení jeho (slušného) rozčileného výstupu omluvit.