Zdroj: ČTK

Východ Ukrajiny povedou dosavadní lídři separatistů

I přes nesouhlas Kyjeva a západních zemí se o víkendu v oblasti Donbasu konaly volby do vedení republik, jež vyhlásili proruští separatisté. Například v Luhanské lidové republice zvítězil dosavadní lídr Igor Plotnickij – údajně až 63 procenty hlasů.

V sousední povstalecké Doněcké lidové republice se stal nejvyšším představitelem Oleksandr Zacharčenko, prý s více než 81 procenty hlasů. Podobně vyznívají i první částečné výsledky, konečné mají být oznámeny ještě dnes. Podle agentury AFP takové „drtivé vítězství“ dosavadních vůdců separatistů nebylo žádným „překvapením“. Evropská unie volby v proruských oblastech označila za překážku pro mírový proces, naopak Rusko oznámilo, že bude jejich výsledky respektovat.

„Rusko respektuje vůli lidu jihovýchodní Ukrajiny. Zvolení představitelé získali mandát k řešení praktických úkolů s cílem obnovit normální život v oblastech,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Zároveň zdůraznilo potřebu zahájit „fungující“ dialog mezi ukrajinskými úřady a separatistickými regiony. „Považuji dnešní prezidentské a parlamentní volby v Doněcké a Luhanské lidové republice za novou překážku na cestě k míru na Ukrajině,“ uvedla ve svém nedělním prohlášení nová šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. „Hlasování je nelegální a nelegitimní a Evropská unie ho neuzná,“ dodala s tím, že volby jsou v rozporu s dohodou z Minsku, již povstalci s ukrajinským vedením uzavřeli začátkem září.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko volby nazval „fraškou, která se odehrává pod hlavněmi tanků a samopalů“. „Spoléhám na to, že Rusko takzvané volby neuzná, protože jsou jasným porušením minského protokolu z 5. září, který podepsal i zástupce Ruska,“ prohlásil Porošenko. Washington podle TASS „poradil“ Moskvě, aby se zdržela využití volebních výsledků jako záminky „k vyslání dalších vojáků a vojenské techniky na Ukrajinu“. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier vyzval ruského vůdce Vladimira Putina, aby splnil svá prohlášení, že nezpochybní celistvost a jednotu Ukrajiny. Mezitím sčítání hlasů na východě Ukrajiny pokračuje. V „Doněcké lidové republice“ po sečtení více než poloviny hlasů vede Zacharčenko s přízní více než 70 procent voličů, stejně tak Zacharčenkovo hnutí vítězí s více než 60 procenty ve volbách do místního parlamentu. Zacharčenko již poděkoval voličům a zdůraznil, že obyvatelé „si svobodně vybrali nezávislost a rozkvět“. Podobně v „Luhanské lidové republice“ po sečtení asi třetiny hlasů vede Plotnickij s podporou 63 procent voličů.

Parlamentní volby vede uskupení v čele s Plotnickým s přízní 69 procent voličů. Konečné výsledky se podle TASS čekají ještě dnes. „Lidi stáli na mraze i několik hodin, aby mohli hlasovat. Měli k tomu dva důvody: rozhodně si nepřáli stát se zase součástí Ukrajiny, jež je celé léto bombardovala a ostřelovala. Zároveň se báli zůstat bez ,sociální karty‘, která se rozdávala ve volebních místnostech,“ napsal ruský internetový list Gazeta.ru o nedělním hlasování v Luhansku. Dodal, že hlasování předcházela fáma, že těchto karet, slibujících bezplatné zdravotní ošetření i slevy v dopravě a v obchodech, nebude dost pro všechny, a tak stovky lidí stály ve frontách ještě před otevřením volebních místností. Mnozí prý hovořili o tom, že hlasují hlavně pro to, aby se stali součástí Ruska.