Za video zobrazující homosexuální svatbu na Nilu dostali obžalovaní tři roky vězení

Za video zobrazující homosexuální svatbu na Nilu dostali obžalovaní tři roky vězení Zdroj: Youtube.com

Za video zobrazující homosexuální svatbu na Nilu dostali obžalovaní tři roky vězení

V sobotu egyptský soud usvědčil osm mužů z „podněcování zhýralosti“. Jejich zločinem bylo natočení videa, které ukazuje něco jako svatební veselí dvou osob stejného pohlaví. Soud odsoudil každého z mužů na tři roky do vězení.

Video, který se vynořilo na YouTube v různých podobách, ukazuje dva muže na říční lodi na Nilu, jak si vyměňují prsteny a objímají se, zatímco diváci jim fandí. Generální prokurátor to označil za „hanebnost vůči Bohu“ a „útok na veřejnou morálku“. Muži byli obviněni v září. Zprávu o tom přinesla například stanice BBC a server theatlantic.com.
Egypt, země, která má problém vůbec uznat, že má ve svých hranicích nějaké homosexuální občany, nemá žádné zvláštní zákony proti homosexualitě. Místo toho byl použit zákon, který má kořeny ještě v dobách konce britského kolonialismu.

Zákon chtěl zbavit nezávislý Egypt licencovaných nevěstinců, které existovaly pod britskou nadvládou. Zákon 10/1961 o boji proti prostituci zakázal prostituci ve všech formách362, jak v nevěstincích, tak kdekoli jinde. Náboženští činitelé i političtí nacionalisté považovali za národní ponížení, do nevěstinců totiž chodívali Britové. Výsledkem tehdy bylo přijetí zákona, který za trestný čin považoval promiskuitu obecně. Nejen, že právní předpisy postavily mimo zákon ženskou prostituci, ale také zakazují to, co nazývají „zhýralost“, aniž je ovšem řečeno, co to slovo znamená.

Aniž by policii zajímalo, zda došlo k nějakému předání peněz, policie začala zatýkat lidi za homosexuální sex právě podle zákona proti hýření. Zákon je dostatečně pružný. Od 70. let se za zhýralost považuje každý sex mezi muži bez ohledu na to, zda byl za peníze, nebo ne. Muž by ovšem musel mít sex s více než jedním mužem v průběhu tří let.

 

Když se bude mučit, přiznají se

Sex se ale těžko dokazuje. Podle amerického aktivisty bojujícího za práva osob stejného pohlaví Scotta Longa z Káhiry jsou někdy ti, kteří jsou zatčeni, vystaveni mučení. Ti se pak doznají a jiné důkazy se nevyžadují. V jiných případech se zase dělají "lékařské testy" (zkoumání anální oblasti), aby byly homosexuální styky prokázány.

Jedná se o další pronikání islamismu do společnosti? V tomto případě to tak přímo není. Společnost je prostě konzervativní a tento zákon platil i za sekulárních diktátorů, kteří bojovali proti islamistickým skupinám.

Tažení proti homosexuálům a lesbičkám není ale výsadou konzervativních režimů. Rádi se k němu připojují různá hnutí v dalších náboženstvích. Stačí se odívat na ultrakonzervativní katolíky, kteří samozřejmě sami sebe nepovažují za ultrakonzervativní, ale za obhájce hodnot. Co jsou hodnoty, určí oni na základě doslovného chápání posvátných textů, které vznikly před tisícem nebo dvěma tisíci lety a navazují na představy z doby kmenové společnosti. Také ortodoxní církev považuje homosexuální chování za hřích. Ani komunistické režimy neměly v homosexuálech velkou zálibu. V socialistickém Rumunsku diktátora Ceauşesca se konsensuální homosexuální akt trestal pěti lety vězení.

Jedna věc je jistá, ať si o homosexuálech a jejich životě myslí někdo cokoliv, země, kde jsou pronásledováni, jsou kupodivu země, kde je za své názory a odlišnosti často pronásledován i kdokoli další.