Jaroslava Novotná

Jaroslava Novotná Zdroj: eulex-kosovo.eu

Česká žalobkyně v Kosovu není vyšetřována za korupci, jak tvrdila média

Tento týden se prakticky ve všech médiích objevilo tvrzení, že hlavní žalobkyně justiční a policejní mise EU (Eulex) v Kosovu Jaroslava Novotná je podezřelá z braní úplatků. Podle kosovských novin Koha Ditore prý zastavila minimálně tři trestní stíhání. Podle všeho to ale není pravda.

Místní deník se odvolával na informace, které získal od další prokurátorky mise Marie Bamiehové. Ta pak byla za únik informací spojených s kauzou suspendována. Jenže příběh má další pokračování.

Bamiehová sice potvrdila, že s kosovskými novinami hovořila, ale ve čtvrtek webu euobserver.com  řekla, že vnitřní vyšetřování v rámci mise se Češky Novotné netýká. „Je to lež, vyšetřován je Ital Francesco Florit, ale ne Novotná,“ prohlásila.

Florit je hlavním soudcem unijní mise. Podle dostupných informací někteří evropští úředníci údajně přispěli k zastavení trestního stíhání vedeného proti kosovskému poslanci Fatmiru Limajovi a bývalému generálnímu tajemníkovi ministerstva zdravotnictví Iliru Tolajovi, ale také v případu exploze v jedné prištinské kavárně, v němž byli podezřelými příslušníci speciální policejní jednotky.

Prokurátorka Bamiehová podle agentury AFP také řekla, že existuje důvodné podezření, že vysocí činitelé Eulex přijímali úplatky za zastavení určitých trestních případů týkajících se politiků a jim blízkých lidí. Nicméně upozornila, že důvodné podezření ještě neznamená „rozsudek vinen“. „Nevím, jaké je jejich vysvětlení, ale mojí povinností jako prokurátorky je takové věci oznámit. Kdybych to neudělala, poukazovalo by se na to, že jsem do toho zapletená,“ uvedla Bamiehová, která v Eulexu pracovala od roku 2007. V případu vystupuje jako svědek.

Podle informací Reflexu.cz z diplomatických zdrojů je pravděpodobné, že k přijímání úplatků v této evropské misi ale skutečně docházelo. Mělo by se to prý týkat některých zástupců z Řecka, Rumunska i dalších zemí.