Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Klaus napadl Havla: Byl to reformní komunista, nenáviděl politické strany

Bývalý prezident Václav Klaus si vyřizuje účty se svým předchůdcem Václavem Havlem i po jeho smrti. Klaus v rozhovoru pro sobotní MF Dnes řekl, že Havel sice nebyl komunista, ale mentálně v mnoha ohledech reformním komunistou byl. Prý nechtěl politickou demokracii standardního typu a nenáviděl politické strany.

„Také zásadním způsobem odmítal tržní ekonomiku, ač si myslím, že z ní sám osobně velmi tyl. On ale prostě nechtěl trh. Možná si vzpomínáte na jeho výroky, že trh je hokynářství. To byl nepřetržitý ideový souboj s tímto pohledem na svět,“ řekl o Havlovi Klaus.

Podporu ODS při opakovaném zvolení Havla prezidentem označil za nutné zlo. „Ano, vnímal jsem to jako nutné zlo. I když tento výrok jsem sám nikdy nepoužil.“

Pozitivně Klaus zhodnotil vnímání Havla v zahraničí. „Ano, byl symbolem a je potřeba mít symboly. Zejména v zahraničí to mělo pozitivní význam,“ uvedl.

Klaus Havla kritizuje vytrvale a opakovaně. Například již v roce 2001 řekl: „Ani jeden z nás za to desetiletí nebojoval s komunismem, ale bojoval s koncepcí toho druhého.“

Václav Havel byl prezidentem od února 1993 do února 2003, jeho nástupce Klaus od března 2003 do března 2013. Loni nastoupil do úřadu Miloš Zeman.