Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Pražskou primátorkou bude podle očekávání Adriana Krnáčová z Babišova ANO

Novou pražskou primátorkou bude Adriana Krnáčová z ANO. Domluvily se na tom vyjednávací týmy budoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN). Hnutí ANO budou v radě dále zastupovat Michal Hašek, Libor Hadrava, Radek Lacko a Eva Kislingerová. Společně s nimi ve vedení města usednou Jan Wolf, Matěj Stropnický a Jana Plamínková z Trojkoalice a Petr Dolínek a Irena Ropková za ČSSD. V radě nebude pravomocně odsouzený zastupitel ČSSD Karel Březina, třetí jméno zveřejní sociální demokraté v pondělí.

Rada bude jedenáctičlenná, stejně jako dosud. Koaliční smlouvu zřejmě strany podepíšou příští pátek.

Legislativu, protikorupční strategii a veřejnou správu bude mít na starosti budoucí primátorka Krnáčová, za majetek bude zodpovídat Michal Hašek, Hadrava bude mít v kompetenci bezpečnost. "Finance a rozpočet paní profesorka Kislingerová a zdravotnictví a bydlení připadlo Radku Lackovi," doplnila Krnáčová.

Za Trojkoalici usedne v radě dosavadní místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický (SZ), který bude zodpovídat za územní rozvoj. Kulturu a památkovou péči bude mít na starosti předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf. "V pozici radní pro životní prostředí a technickou vybavenost bude Jana Plamínková (STAN)," uvedl lídr Trojkoalice Petr Štěpánek. Sám v radě neusedne, měl by zřejmě být starostou Prahy 4.

Stejně jako Štěpánek, v radě nebude ani lídr ČSSD, ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. V pražském zastupitelstvu se má stát podle koaličních dohod předsedou finančního výboru.

Za dopravu a evropské fondy bude zodpovídat místopředseda pražské ČSSD Petr Dolínek a za školství a sociální problematiku místostarostka Prahy 3 Irena Ropková. Třetí místo pro ČSSD zůstane zatím volné. Původně je měl obsadit Karel Březina. Toho však ve středu odvolací Městský soud v Praze uznal vinným kvůli podvodu v pražském dopravním podniku. Březina sám uvedl, že radním proto nebude. Budoucí koaliční strany se jím dnes nezabývaly. "Situace pana Březiny je vyřešená a k tomuto jsme se nevraceli," řekla Krnáčová. Březina zůstává ve vyjednávacím týmu ČSSD, je také předsedou zastupitelského klubu strany.

Seznam radních ještě musí projednat zastupitelské kluby koaličních stran. Jejich vyjednávací týmy se pak sejdou opět v pondělí. "Tam bychom se měli domluvit na základních principech koaliční dohody a budeme jednat o jednotlivých výborech," řekla Krnáčová. Výborů by mělo být 12 včetně kontrolního, jehož předsedou má být zástupce Pirátů. ANO, ČSSD a Trojkoalice se dohodly, že strany nebudou mít zároveň radního i předsedu příslušného výboru.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ní s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech mají Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla.