V Praze je mešita, kterou muslimové vydávají jen za jazykovou školu. Podvedli u toho úřady

V Praze je mešita, kterou muslimové vydávají jen za jazykovou školu. Podvedli u toho úřady Zdroj: profimedia.cz

Al-Káida podle tajné služby šíří ideologii i mezi muslimy v Česku

Teroristická organizace Al-Káida se v Evropě a Česku podle českého Vojenského zpravodajství (VZ) více zaměřila na šíření své ideologie přes internet. Využívá k tomu především své webové stránky a sociální sítě. Nekontrolované šíření radikálních myšlenek tak zvyšuje nebezpečí teroristických útoků tak zvaných vlků samotářů působících samostatně. Česko ale není podle Vojenského zpravodajství primárním cílem teroristů, uvedli zpravodajci ve výroční zprávě za loňský rok.

Na šíření džihádistické ideologie mezi muslimskou komunitu v Evropě včetně České republiky se podle VZ více Al-Káida zaměřila po oslabení svých vojenských kapacit. "Dominantní úlohu zde mají zejména džihádistické webové stránky a sociální média jako facebook nebo twitter, kde se nekontrolovaně šíří radikální myšlenky a postoje ovlivňující smýšlení mladých evropských muslimů," uvádí Vojenské zpravodajství.

"Tím se zvyšuje hrozba vlků samotářů, kteří teroristické útoky plánují a provádějí nezávisle na Al-Káidě, a jsou proto obtížněji odhalitelní zpravodajskou činností," dodává zpráva.

Zpravodajci také uvádějí, že ačkoli se Česko účastní protiteroristických operací NATO a hlásí se k tradičnímu spojenectví s USA a Izraelem, není pro islamistické teroristické organizace primárním cílem. Vysokému riziku ale čelí čeští vojáci v zahraničních misích a vojenští diplomaté na ambasádách v zemích Blízkého a Středního východu, severní Afriky a Asie, kde působí především odnože Al-Káidy.

Vojenské zpravodajství také varuje před bojovníky Islámského státu (bývalý ISIS), kteří pochází z Evropy a v Sýrii prošli radikalizací a bojovým výcvikem. "Po návratu do evropských zemí mohou představovat bezpečnostní hrozbu," uvádí VZ.