Zdroj: profimedia.cz

Čeští vinaři mohou podle výjimky EU přisladit víno, úroda je slabá

Vinařům z Česka a několika dalších zemí udělila Evropská komise výjimku pro přislazování. Uvedl to podle ČTK dnes deník E15. Hrozny totiž bylo letos nutné sklidit kvůli dešťům dříve, takže mají nižší cukernatost, což ovlivňuje množství alkoholu ve víně.

Výjimku schválil Výbor pro společnou organizaci zemědělských trhů, další schvalování není nutné. Deníku E15 to oznámila Karolína Kottová ze zastoupení Evropské komise v České republice.

Podle nařízení komise mohou členské státy Evropské unie žádat o možnost více obohatit vína o cukr v letech s mimořádně nepříznivým počasím, což byl v Česku právě letošní rok. Vinohrady totiž zejména v srpnu a září zasáhly výrazné deště, a hrozny pak kvůli vlhkosti napadla hniloba. Značnou část úrody museli vinaři sklidit dříve i za cenu nižšího obsahu cukru, aby hnilobě předešli.

V polovině října bylo v České republice podle Svazu vinařů sklizeno asi 90 procent úrody vína. Právě kvůli počasí bude výnos zhruba o 30 procent nižší než loni, kolem 4,5 tuny z hektaru.