Soghojan

Soghojan Zdroj: ČTK

V Arménii byl zadržen „vor v zákoně“ Soghojan. V Česku byl odsosuzen za objednání vraždy

Arménská policie v Jerevanu ve čtvrtek zadržela Andranika Soghojana, takzvaného vora v zákoně odsouzeného v České republice na 22 let za objednávku vraždy. Oznámil to zpravodajský server Panorama. 

Arménská prokuratura hodlá prý českým úřadům navrhnout, aby si zločinec odpykal trest ve vlasti. Soghojan měl nastoupit do vězení v září, evropský zatykač na něj vydal pražský městský soud.

Soghojan je podle českých vyšetřovatelů „vorem v zakoně“ - vysokou kriminální autoritou zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Podle policie si Soghojan v roce 2007 v Praze objednal vraždu arménského podnikatele. Při následném vražedném honu byl v metropoli omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán. Soghojana pražský městský soud nejprve nadvakrát osvobodil, odvolací vrchní soud však případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek padl až poté, co kauzu dostal na starosti jiný soudce.

Definitivní trest dostal Soghojan loni v říjnu, v té době již však byl dávno v zahraničí, protože justice ho po původně zprošťujícím verdiktu propustila z vazby. Podle některých jerevanských médií žije Soghojan v Arménii už několik let, podle jiných do Jerevanu přicestoval teprve před několika dny.

Soghojan, který je v arménském podsvětí známý pod přezdívkou Zap, byl v Arménii už jednou zadržen, ale kvůli absenci příslušných dokumentů z Česka ho policie propustila. Tentokrát už údajně arménské úřady příslušné dokumenty mají.