Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Štěpán Mareš

V Číně se chci poučit, jak stabilizovat společnost, ne poučovat o lidských právech, řekl Zeman tamní televizi

Miloš Zeman v rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV podotkl, že jel do Číny nikoli aby poučoval o lidských právech, ale aby se naopak naučil, jak stabilizovat společnost. Čínského moderátora mimo jiné informoval o tom, že krtek z animovaných pohádek je novým symbolem České republiky. Prezident rovněž vyzdvihl možnosti ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi a zopakoval svá známá stanoviska ohledně situace na Ukrajině.

Zeman využil nedávného příměru ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka o tom, že dochází k "resetu" vztahů mezi Českem a Čínou. "To je ten reset: nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech nebo o něčem podobném. Naopak se snažíme se poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost," prohlásil Zeman.

"Plně chápeme, že není možné se vměšovat do vnitřních záležitostí, kterékoli země, včetně Číny," zopakoval Zeman názor, který přednesl i při setkání s čínskými představiteli.

Prezident rovněž řekl, že Česko je ochotné Číně podle potřeby pomoci. "To je lepší než poučovat o ekonomii - ukázat krtka," řekl s tím, že jde z ekonomického hlediska o "výborný vývozní artikl". Zeman, který asistoval dohodě o vzniku nového česko-čínského seriálu o krtkovi a pandě, to označil za konkrétní příklad přátelské spolupráce.

V této souvislosti řekl, že panda a krtek jsou symboly obou zemí, byť ten čínský je hodně starý. "Náš symbol je hodně nový," řekl Zeman s poukazem na to, že v porovnání s Čínou je historie České republiky a Československa hodně krátká.