Petr Nečas, Jana Nagyová

Petr Nečas, Jana Nagyová Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Babišova MF Dnes má zaplatit pokutu 240 000 za zveřejnění odposlechů Nečasových

Vydavatelství Mafra, která patří ministru financí Andreji Babišovi, musí zaplatit 240 tisíc korun za zveřejnění některých informací z odposlechů telefonických hovorů expremiéra Petra Nečase s někdejší šéfkou jeho kabinetu a současnou manželkou Janou Nagyovou-Nečasovou v deníku MF Dnes. Úřad pro ochranu osobních údajů zamítl rozklad Mafry proti uložené sankci, a rozhodnutí je tak pravomocné.

„Sankce ve výši 240 000 Kč byla uložena proto, že byly zveřejněny informace pocházející z odposlechu telekomunikačního provozu pořízené orgány činnými v trestním řízení, což zakazuje trestní řád," vysvětlila mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

„Rozhodnutí považujeme za nezákonné a budeme se proti němu bránit správní žalobou u Městského soudu v Praze,“ sdělila ale ČTK mluvčí vydavatelství Mafra Silvie Škábová.

Přepisy policejních odposlechů uveřejnila v květnu Mladá fronta Dnes, kterou Mafra vydává. Obsahovaly mimo jiné i důvěrná oslovení. Ochránci dat následně varovali před zveřejňováním informací soukromého charakteru, které pocházejí z odposlechů v rámci trestních řízení. Už tehdy uvedli, že v těchto případech se nelze odvolávat na veřejný zájem nebo se obhajovat tvrzením, že politik nemá nárok na ochranu soukromí.

Nečas a jeho současná manželka figurují v kauze údajného zneužití vojenské tajné služby ke sledování expremiérovy bývalé ženy Radky a také v případu údajných trafik pro tři exposlance ODS. Nagyová navíc čelí společně s lobbistou Ivem Rittigem obvinění kvůli údajnému vyzrazování utajovaných informací Bezpečnostní informační služby.