Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Reuters

Hrad si vymýšlí: Zeman znal týdny program v Číně, nemusel letět se soukromými firmami

Prezident Miloš Zeman se z Číny nevrátil státní vojenským speciálem, ale letadlem pronajatým skupinami PPF (ta patří nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi) a J&T. Mluvčí Hradu Ovčáček tvrdí, že se tak stalo kvůli „zásadní časové úspoře“, jenže to je nesmysl.

Prezident ušetřil použitím letadla soukromých firem několik hodin času, a jeho úředníci říkají, že takto stihne odpolední jmenování nových generálů. Soukromý stroj totiž nemusel mít při letu mezipřistání a Zeman tak něco skutečně ze svého času ušetřil. Pikantní přitom je, že prezident sám při návštěvě Číny zcela nesmyslně tvrdil, že lety z říše středu musí mít mezipřistání, proto by plánovaná linka do Česka mohla mít mezipřistání v Moskvě… Jak vidí, nemusí.

Naprostou absurditou ale v tomto případě zavání všechna tvrzení Hradu. Zeman znal týdny dopředu podrobný plán návštěvy Číny a měl ho upravit se spolupracovníky podle toho, aby byl na státní svátek zpátky včas vojenským speciálem. Snad nám chce skutečně někdo tvrdit, že vrchní velitel české armády neměl v plánu akci, na které dojde ke jmenování nových generálů, které posílá do funkce právě on?

Že prezident podporuje české firmy při jejich podnikání v zahraničí, je naprosto v pořádku. Ale cestu do Číny a akce ke státnímu svátku si měl sladit tak, aby nemusel vůbec použít letadlo soukromých firem. Zcela jistě to šlo. Pokud to jeho kancelář nedokáže zařídit, tak pracuje mimořádně špatně.

U Miloše Zemana ale už nepřekvapí vůbec nic. Ani kdyby letěl v jednom letadlem spolu s Putinem a Kim Čong-unem.