Italský starosta chce kvůli krádežím zvláštní autobusy pro Romy, podle kritiků je to apartheid

Italský starosta chce kvůli krádežím zvláštní autobusy pro Romy, podle kritiků je to apartheid Zdroj: profimedia.cz

Italský starosta chce kvůli krádežím zvláštní autobusy pro Romy, podle kritiků je to apartheid

Starosta italského města Borgaro vytvořil kontroverzní plán, podle kterého má vzniknout autobusová linka pouze pro Romy. „Dvě linky. Jedna pro nás a druhá pro ně,“ navrhl starosta z Demokratické strany Claudio Gambino minulý čtvrtek. Rada města souhlasila, občanům se to líbí, ale kritici návrhu hovoří o apartheidu, který byl kdysi v Jižní Africe. Důvodem sporu jsou neustálé krádeže a loupeže v městské dopravě.

Borgaro má kolem 13 tisíc obyvatel a leží severně od Turína. Místní si zde již dlouho stěžují na krádeže a obtěžování ze strany Romů na lince 69, kterou nazývají „cikánský autobus“. Linka vede po obchvatu okolo Turína a staví poblíž letiště, kde žije na jednom místě 1500 Romů.

„Budu o tom hovořit s policejním komisařem města a vidím to jako jediné řešení, žádné výzvy a upozornění nepomáhají,“ řekl italským médiím Gambino. Překvapivé bylo, že některá média s návrhem souhlasí. Podle novin La Stampa nesouhlasí s postupem svého starosty pouze 15 procent obyvatel, většina ho podporuje. „Odmítám všechna obvinění z rasismu,“ uvedl Claudio Gambino. „Nejde o xenofobii, ale o bezpečnost a zákonnost,“ dodal.

V kauze se odráží častá kritika veřejnosti, že úřady a politici si neumí poradit především s přílivem Romů z Rumunska. Například katolické noviny Avvenire nedávno napsaly, že 83 procent Italů si chrání své peněženky, kdy vidí ve svém okolí Romy.

Návrh starosty z Borgara využili politici z nacionalistické Ligy Severu a navrhli, aby podobné linky pro Romy byly zavedeny i v Římě.