Šestadvacetiletá schizofrenička Barbora Orlová prý netušila, že Petra zabila, a při výslechu projevila lítost. Žďár byl její druhý ozbrojený útok. Momentálně je ve vazbě v Brně.

Šestadvacetiletá schizofrenička Barbora Orlová prý netušila, že Petra zabila, a při výslechu projevila lítost. Žďár byl její druhý ozbrojený útok. Momentálně je ve vazbě v Brně. Zdroj: ČTK

ADÉLA KNAPOVÁ: Tragédie, jako minulý týden ve Žďáru, se děly a dít budou

Zabránit jim zcela nejde, siláckým prohlášením ministrů a premiéra Sobotky navzdory. Jejich slova nejsou nic, než čirý populismus. Jediný, kdo se zachoval správně, je ředitel opavské psychiatrické léčebny – ten přijal osobní odpovědnost a odstoupil. Přestože se odborníci shodují, že lékaři z Opavy ani ambulantní lékař vraždící schizofreničky nepochybili.

Hrdinů má žďárská tragédie samozřejmě víc a větších. Prvním je zavražděný šestnáctiletý Petr, který bez váhání šel na pomoc kamarádce, již šestadvacetiletá schizofrenička Barbora zranila a držela jako rukojmí. Zaplatit životem. Dalšími hrdiny se stali policisté, kteří ukázali, jak profesionálně umí jednat – policejní vyjednavač, jež se nechal vyměnit za druhou rukojmí, jíž byla také žákyně střední školy ve Žďáru nad Sázavou, naštěstí přežil pouze s poraněním hlavy.

Vraždící schizofrenička, která již před dvěma lety útočila v mateřské škole v Havířově a tehdy naštěstí nikoho nezabila, byla letos v únoru propuštěna z Psychiatrické léčebny v Opavě do ambulantního režimu. Splňovala dlouhodobě kritéria zdravého jedince. Ke svému lékaři po propuštění dle dostupných informací docházela, podle všeho i užívala předepsané léky. Zdála se být v pořádku. Možná i byla. Až do okamžiku, kdy v ní zatím neznámý impulz znovu probudil v plné síle její nemoc. Musel takový impulz nutně přijít? A pokud ano, v jaké síle by její paranoiu aktivoval? To se nikdo nikdy nedozví. Jisté je, že nemůžeme zavírat lidi jen proto, že by třeba někdy mohli něco udělat. To bychom byli zavření všichni.

Obálka Reflex 43Obálka Reflex 43|ArchívCelý článek Adély Knapové najdete v novém vydání časopisu Reflex