Bezpilotní letoun americké armády

Bezpilotní letoun americké armády Zdroj: Profimedia

Varovné zjištění: Jen malé procento obětí amerických dronů v Pákistánu byli ozbrojenci

Válka s pomocí dronů je špinavější než se možná zdá. I když Západ a především americký prezident Barack Obama si myslí pravý opak. Podle pákistánských investigativních žurnalistů, jejichž zjištění zveřejnil web tribune.com.pk, se dá pouze 12 procent obětí bezpilotních letadel v jejich zemi považovat za ozbrojence.

Podle tohoto tvrzení navíc pouhá 4 procenta všech mrtvých byli členové některé teroristické organizace. Americká vláda ale tvrdí, že drony používají rakety a bomby pouze kvůli likvidaci nejvýše postavených členů radikálních ozbrojených skupin. Čísla z Pákistánu ale hovoří o něčem jiném.

Report žurnalistů zkoumal zásahy dronů v časovém období od června 2004 až po říjen roku 2013. Zde jsou suchá čísla: V Pákistánu bylo s pomocí bezpilotních letadel zabito až 2370 lidí. Jen 300 z nich se dá ale považovat za ověřené členy některé z ozbrojených skupin. Pouze kolem 80 z nich z celkového množství byli podle všeho teroristé ze skupin blízkých Al-Kaídě.

Američané komentovali zjištění těmito slovy: „Smrt nevinných civilistů je věcí, které se snažíme za každou cenu předejít. Každé použití dronu analyzujeme a minimalizujeme tak tím riziko, že zabijeme další civilisty.“