Miloš Zeman - ilustrační snímek

Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Bude i letos Zeman mstivý a nepozve některé rektory na Hrad?

Podle toho, co se proslýchá, nepozve prezident na oslavu státního svátku na Hrad některé rektory univerzit. Loni totiž zlobili a dali najevo nespokojenost nad jeho zasahováním do akademického prostředí.

Být mluvčím prezidenta je jistě úctyhodná funkce, která se dobře vyjímá v profesním životopise. Kyne z toho i naděje na sepsání pamětí, aspoň takových menších. Prostě je to bezvadná práce. Problém je samozřejmě v tom, že někdy vyžaduje sebezapření hodné mnicha v klášteře, který odvrhl všechnu domnělou sebeúctu.

Mluvčí Miloše Zemana teď musí vysvětlovat, proč jeho nejvyšší nadřízený zase nepozve na státní svátek na Hrad některé rektory univerzit. Přece nemůže říci naplno, že hlava státu je mstivý vladař, který nesnese urážku majestátu.

Urážka vladaře se odehrála loni. Jak ve středu napsala ČTK: „O chybějících pozvánkách na Pražský hrad dnes referovaly Lidové noviny, jde podle nich o Mikuláše Beka z brněnské Masarykovy univerzity (MU) a Libora Grubhoffera z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Bek loni pozvánku neobdržel, neboť Zemana nenechal vystoupit před studenty z obavy před volební agitací, prezident to označil za urážku hlavy státu. Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, když se na protest proti jeho nejmenování profesorem odmítl zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu.“

Zemanův stín

Česká konference rektorů považuje toto jednání prezidenta za nedůstojné a vyhlásila: „Oslavy výročí 28. října nepovažujeme za soukromou akci, ale oficiální, vysoce reprezentativní shromáždění, a okruh zvaných hostů by proto neměl být ovlivňován případnými neshodami z minulosti,“ uvedli rektoři v prohlášení, které podepsal rektor Karlovy univerzity a předseda konference Tomáš Zima.

Loni Zemanovo pozvání odmítlo 20 z 28 rektorů veřejných a státních vysokých škol.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček teď říká, že momentálně nemá k dispozici seznam pozvaných, což mu můžeme věřit a nemusíme. „Pro nás je nejdůležitější, aby to bylo co nejreprezentativnější.... A nechtěl bych teď hodnotit jednotlivá pozvání,“ říká.

To je jasné, mluvčí nemá co hodnotit, má být svého pána hlas a věrně tlumočit, co pán chce říci. V tomto případě to ale není ani nutné, všichni, kdo chtějí a jsou schopni myslet, si už dávno myslí své. Škoda jen, že v případě Zemana neplatí fyzikální zásada, že trpaslík vrhá jen malý stín. Tenhle je dost velký.