Zdroj: YouTube.com

Radikálové z IS dostali zbraně určené Kurdům. Pravděpodobně jde o chybu Američanů

Radikálové na severu Sýrie z hnutí Islámský stát (IS) na videu se zbraněmi, které nedopatřením údajně dostali od Spojených států, ukazují mimo jiné německé granáty DM41. Z jakých skladů tento bojový prostředek pochází, není jasné, neboť Německo sice do Iráku před měsícem poslalo granáty, ty jsou ale novějšího typu, uvedla dnes agentura DPA.

Americká armáda v pondělí ohlásila, že Kurdům bránícím severosyrské město Kobani shodila 28 palet se zbraněmi. Pentagon následně oznámil, že nejméně jeden balík dopadl na území kontrolované IS. Zda se tak skutečně stalo, prý ale potvrdit nemůže. Ještě v pondělí ale armádní velitelství na Floridě sdělilo, že jedna špatně nasměrovaná zásilka zbraní byla zničena, aby nepadla do nesprávných rukou.

Stále ale podle DPA není jasné, že americká armáda zmíněný balík se zbraněmi opravdu zlikvidovala. Pochybnosti vyvolává fakt, že islamisté v úterý zveřejnili video, na kterém ukazují obsah údajné zásilky pro Kurdy. Záznam začíná pohledem na paletu, ke které jsou ještě připojeny padáky. Poté se jeden ozbrojenec náhodně otevírá některé z beden rozestavených kolem plotu. Při této prohlídce jsou vidět starší německé granáty DM41.

Mluvčí německého bundeswehru v reakci na video IS řekl, že Berlín tento typ granátů v nedávné zásilce Kurdům ze sousedního Iráku, kde rovněž islamisté útočí, nedodal. Upřesnil, že kurdské jednotky dostaly novější typ DM51, který je nástupcem DM41.

Odkud zmíněný typ granátů pochází, není známo. Kurdské vedení z Kobani podle DPA nechtělo s ohledem na vojenské záležitosti upřesnit, zda mezi zbraněmi dodanými od USA byly i německé.

Již počátkem října informovala nezávislá organizace Conflict Armament Research (CAR), jež se zabývá výzkumem zbraní používaných v různých konfliktech světa, že radikálové z IS používají pestrou směs střeliva vyrobeného ve dvou desítkách zemí, mimo jiné i v České republice a na Slovensku.

Česká munice pochází podle dokumentu jak z dob Československa, tak později z let 2010 až 2014. Z celkového počtu více než 1700 zkoumaných nábojnic jich z Česka pochází 18, ze Slovenska dvě. Mezi textem je i snímek české nábojnice ráže .308 Winchester.