Zdroj: eM, 2007

Pražská TOP 09 chce sestavit koalici bez ANO. ČSSD nabídla post primátora

Pražská TOP 09, která skončila ve volbách druhá, nabídla ČSSD post primátora. Chce sestavit koalici bez vítězného hnutí ANO. ČTK to dnes řekl vyjednavač TOP 09 Jiří Nouza. Nabídka zazněla v pondělí, uvedl bez dalšího komentáře. K získání většiny by TOP 09 potřebovala další dva partnery, v úvahu by přicházela Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) nebo ODS s případnou podporou Pirátů. ČSSD však tvrdí, že ctí vítěze voleb, tedy hnutí ANO. Podobně se vyjádřila i Trojkoalice. ODS s postem primátora pro ČSSD nesouhlasí.

 Ve vyjednávání o povolební spolupráci je nejdále vítězné ANO, které se chce spojit s ČSSD a Trojkoalicí. Dnes se mají jejich vyjednavači znovu sejít nad programy. Debatovat by poprvé mohli i o personálním obsazení jednotlivých postů a resortů. Kandidátkou na primátorku je jednička ANO Adriana Krnáčová.

TOP 09 pravděpodobně sází na to, že pro ČSSD bude vidina primátorského křesla lákavou nabídkou. Informace o tom, že taková nabídka zazněla, se objevila už minulý týden. TOP 09 i ČSSD ji ale tehdy rezolutně popřely.

"Nebudu nikoho obcházet nebo obelhávat, ctím princip a vítěze," řekl dnes ráno ČTK lídr kandidátky ČSSD Miloslav Ludvík. "TOP 09 nás rozhodně neoslovila s nabídkou na koaliční vyjednávání, ani s nabídkou jakýchkoli postů," uvedl vyjednavač Trojkoalice Jan Wolf (KDU-ČSL). "Nechápu, s kým pak chtějí koalici postavit," doplnil. Údiv vyjádřil nad tím, že TOP 09 nabízí post primátora straně, která ve volbách "skončila pátá na pásce".

Vyjednavačka ODS Aleksandra Udženija ČTK řekla, že si "vůbec nedokáže představit", že by pravicové strany ODS a TOP 09 postavily do čela levicového primátora. Stejně jako Wolf nechápe, proč by měla primátorské křeslo získat strana, která skončila ve volbách pátá. ODS podle ní s TOP 09 jedná. "Vypracovali jsme návrh o společném postupu při povolebních vyjednáváních," uvedla. Může prý ale být jen podkladem pro budoucí spolupráci v opozici.

Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ní s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM po čtyřech křeslech.

Zatím nejčastěji skloňovanou budoucí koalici na magistrátu je právě varianta ANO, ČSSD a Trojkoalice, která by měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.