Irák

Irák Zdroj: Profimedia

Nezodpovědné promíchávání národů ohrožuje mír a budoucnost lidstva

Protože křesťané neoplácejí zlo zlem, stávají se v islámských zemích snadno obětí genocidy. Děje se to i v Iráku, kde patří k původním obavytelům a muslimům nikdy neškodili.

„Křesťané jak v Iráku, tak i na celém Blízkém východě nepotřebují od Evropy ochranu. Chraňte sami sebe! My víme, co máme dělat s naším utrpením. Ale vy, Evropané, jste bezbranní. Vůbec si neuvědomujete, jak Vás budou budoucí generace proklínat“, řekl v rozhovoru s francouzským novinářem Charlesem Le Bourgeoisem katolický biskup syrské církve pro USA a Kanadu Jousif Habaš.

Habaš v rozhovoru odsoudil koncept nezodpovědného promíchávání národů a civilizací (multikulturalismus) a označil je za zásadní ohrožení míru a budoucnosti lidstva. Masová migrace je podle jeho názoru zlem a bylo by lepší, aby lidé zůstali tam, kde se narodili a nepřenášeli své kultury do jiných zemí.

Habaš dále upozornil na historický fakt, že iráčtí křesťané jsou původní obyvatelé Iráku a Arabové či Kurdové jsou přistěhovalci, přesto je křesťané přijali a nechovali se k nim násilnicky. Ovšem právě křesťanskou zásadu neoplácet zlo zlem považuje Habaš za důvod, proč čelí křesťané v Iráku postupné genocidě a proč pro ně není v Iráku a na Blízkém východě místo.

O síle víry a odhodlání iráckých křesťanů svědčí popis situace z Habašova rodného města Quaraqoš, kde byli křesťané nuceni k přijetí islámu, což však navzdory nebezpečí odmítli a raději riskovali smrt. Jak Habaš zdůraznil - kdyby křesťané přijali islám, mohli zůstat ve městě a žít v klidu jako muslimové, ale oni to odmítli a raději zůstali věrni své víře i za cenu smrti. V závěru rozhovoru Habaš prohlásil, že věří v lásku, která je silnější než smrt.