Christophe de Margerie

Christophe de Margerie Zdroj: Reuters

Šéf ropné firmy Total zahynul v Moskvě. Jeho letadlo se srazilo se sněžným pluhem, který řídil opilý muž

Šéf francouzské ropné společnosti Total Christophe de Margerie zahynul v noci na dnešek při letecké nehodě na moskevském letišti Vnukovo. Informovala o tom mluvčí letiště. Úmrtí svého třiašedesátiletého šéfa potvrdila také firma Total. Při nehodě zahynuli celkem čtyři lidé, z toho tři byli členy posádky. Řidič vozu na odklízení sněhu, do kterého letoun narazil, byl podle vyšetřovatelů opilý.

Soukromý letoun Falcon podle webu letiště startoval k letu do Paříže za viditelnosti asi 350 metrů, když ve 23:57 moskevského času narazil do sněžného pluhu z letištní služby. Letoun podle agentury TASS úplně shořel a lidi na jeho palubě se nepodařilo zachránit, i když hasiči okamžitě začali stroj hasit.

Řidič vozu, který ze srážky vyvázl bez zranění, byl opilý. "V tuto chvíli již bylo zjištěno, že řidič vozu na odklízení sněhu se nacházel ve stavu alkoholového opojení," řekl mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin agentuře TASS. Dodal, že zřejmě i řada pracovníků letiště bude po dobu vyšetřování postavena mimo službu. 

Z letadla byly podle mluvčí letiště Jeleny Krylovové vyjmuty "černé skříňky", čili palubní záznamníky. Pracovníci vzdušného přístavu jsou momentálně vyslýcháni, nehodu možná také pomohou objasnit záznamy z kamer. Podle televize Rossija 24 vyšetřovatelé berou zřetel na tři verze příčin nehody: selhání lidského faktoru, závadu zařízení či nepříznivé počasí spojené se špatnou viditelností.

Mluvčí Markin později upřesnil, že vyšetřovatelé považují za hlavní verze chybu dispečerů letiště a počínání řidiče vozu na odklízení sněhu.

De Margerie byl podle agentury Interfax jediným cestujícím v letounu s francouzskou registrací. Není zatím jasné, proč se vůz na odklízení sněhu nalézal na vzletové dráze. To i další okolnosti nehody má objasnit vyšetřovací komise, kterou vede šéf federální agentury pro leteckou dopravu (Rosaviacija) Alexandr Něradko. Přizváni mají být i francouzští experti. 

Na palubě stroje podle mluvčí vyšetřovatelů Taťjany Morozovové zahynula devětatřicetiletá žena a tři muži, všichni francouzští občané.
    Podle televize LifeNews prý letoun narazil do stroje na odklízení sněhu levým křídlem. "Kdyby něco viděli, nesrazili by se," usoudil jeden z letištních dispečerů. Úlomky stroje jsou prý rozsety ve vzdálenosti až 200 metrů od místa srážky.

Třiašedesátiletý manažer strávil u francouzské firmy prakticky celou svou profesní kariéru, jejím šéfem se stal v roce 2007.

De Margerie se podle serveru newsru.com zasazoval za pokračování rusko-francouzské spolupráce při těžbě ropy i přes západní sankce a přimlouval se i za dodávku francouzských vojenských lodí třídy Mistral ruské flotile. V Moskvě se v pondělí podle tisku setkal s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem a dalšími vládními představiteli. Total v Rusku působí od roku 1989.