X-37B

X-37B Zdroj: Archiv

Tajný americký vesmírný stroj po 2 letech přistál na Zemi. Je to nová supermoderní zbraň?

Je to nejmodernější zbraň současnosti, nebo jen další špionážní stroj? Takové spekulace se vedou o vesmírném letounu, které je známý pod označením X-37B. Připomíná něco mezi letadlem a raketoplánem. K čemu ho vláda USA používá, odmítá prozradit. Minulý pátek ale přistál v Kalifornii po dlouhých 647 dnech své mise. Informoval o tom web news.com.au.

Účel jeho vesmírné mise i budoucí využití zůstávájí jedním z největších tajemství současného světa. Uřady o stroji nikdy nic neřekly, kromě toho, že teď přiznaly jeho přistání na Zemi. Spekulace proto sílí.

Někteří říkají, že se jedná jen o nejmodernější špionážní letoun. Jiní ale tvrdí, že je to supertajná a účinná zbraň, která má ničit na oběžné dráze Země cizí satelity. To by ovšem mohlo znamenat pro konkurenty Ameriky obrovské nebezpečí, protože by tak mohly být vyřazeny z provozu i vojenské, meteorologické, telekomunikační či dopravní systémy. Organizace mnoha států světa by pak rychle zkolabovala.

X-37B byl vyroben firmou Boeing, váží 5 tun, je 8,8 metrů dlouhý a jeho křídla mají rozpětí 4,6 metrů. Dozvíme se někdy o něm pravdu?