Nejhorší scénář hovoří o tom, že ebola může zabít až 500 tisíc lidí

Nejhorší scénář hovoří o tom, že ebola může zabít až 500 tisíc lidí Zdroj: profimedia.cz

Nemocnice v USA údajně čelí panice z eboly

Šťastný konec měla příhoda Newyorčanky, kterou hospitalizovali včera v tamější nemocnici. Žena, která trpěla zvracením a bolestmi břicha, je zdravá. Lékaři zjistili, že je těhotná. Žena se však strachovala, protože se nedývno vrátila z Jihoafrické republiky. Tam však dosud případ eboly nezaznamenali.

Americký lékař Bruce Hirsch řekl agentuře Reuters, že případ je ukázkou paniky, která se kvůli ebole v USA šíří. Americký ministr obrany nařídil vytvořit speciální zdravotnickou jednotku rychlé reakce pro případ výskytu eboly v USA.

První obětí eboly ve Spojených státech se stal Liberijec Thomas Duncan, který zemřel začátkem října po návratu z Libérie. Nakaženy jsou dvě ošetřovatelky, které o tohoto muže pečovaly. V kontaktu s nimi mohlo být několik set lidí. Hirsch řekl, že v USA se začíná šířit panika a že nejlepší odpovědí na ni je informovanost a výcvik. Do několika amerických nemocnic dorazili lidé přesvědčení, že jsou nakaženi ebolou. Nemocnice a lékaři se připravují na to, že v nadcházejícím období chřipek zaplní ordinace lidé, kteří budou požadovat testy na ebolu.

V počátečním stadiu se toto onemocnění může projevovat podobně právě jako běžná chřipka. Chřipkové období začíná v listopadu a vrcholí v lednu nebo únoru. V USA je kvůli komplikacím z chřipky ročně hospitalizováno na 200.000 lidí. Úmrtnost se rok od roku liší a chřipka si jednou vyžádala i 49.000 obětí.

Mnohé nemocnice se připravují na situaci, kdy budou nemocní požadovat test na ebolu. Budou provedeny ale jenom v případě osob, které s nemocí přišly do kontaktu, tady u zdravotníků nebo lidí, kteří v nedávné době pobývali v některém z postižených západoafrických států - Libérii, Sieře Leone nebo Guineji.

Strach z toho, že se nákaza může v USA rychle rozšířit, vyvolal případ druhé z Duncanových ošetřovatelek. Než u ní byla ebola zjištěna, použila dvě domácí letecké linky.

Americký prezident Barack Obama chce požádal Kongres o zvýšení prostředků pro boj proti ebole. Jmenoval už federálního koordinátora pro postup proti ebole, avšak odmítl zakázat lety z postižených západoafrických zemí. Ebolou se v západní Africe nakazilo přes 9200 osob a více než 4550 na ni zemřelo.

Ministr obrany Chuck Hagel nařídil vytvořit 30členný tým, který by byl schopen zajistit naléhavou pomoc v případě výskytu eboly v USA. Tento expediční tým se podle mluvčího Pentagonu má skládat z pěti lékařů, dvacítky zdravotních sester a pěti instruktorů. Pomáhat by měli odborníkům z civilního sektoru. Nepočítá se s vysláním této jednotky ani do západní Afriky ani jinam do zámoří. Podle viceadmirála Johna Kirbyho, který je mluvčím resortu, jde o opatření, které má veřejnost ujistit o obezřetnosti úřadů a o jejich schopnosti rychle, účinně a bezpečně reagovat na případný další výskyt infekční nemoci na americké půdě.