Kata jedlá

Kata jedlá Zdroj: wikipedia.org

Muž chtěl do Česka propašovat 31 kilo rostliny, která působí jako droga

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla občana Nizozemska, který se do Česka snažil propašovat 31 kilogramů katy jedlé. Tato rostlina působí jako droga a její účinky jsou podobné amfetaminu. V některých afrických a arabských zemích je ale legální.

Cizinec cestoval na pravidelné lince Nairobi – Istanbul – Praha. Pozornost celníků na sebe upoutal velkým množstvím zavazadel. Při jejich rentgenové kontrole zjistili ve dvou látkových kufrech a sportovní tašce podezřelý obsah. Uvnitř zavazadel našli celníci mokré ručníky, ve kterých byly ukryty kornouty banánových listů, které ale obsahovaly svazky čerstvých rostlinných výhonků katy jedlé.

„Dovoz rostliny obsahující psychotropní látku kathinon byl kvalifikován jako trestný čin nedovolené výroba a jiné nakládaní s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ vysvětlila mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.

Kata jedlá je pomalu rostoucí rostlina obsahující toxickou látku kath. Nejčastěji se vyskytuje v horských oblastech zemí východní Afriky a Arabského poloostrova. Z hlediska užívání jsou nejcennějšími částmi právě mladé výhonky a listy, nejčastěji se žvýkají obdobně jako tabák. Rostlina musí být čerstvá, aby v ní zůstaly účinné alkaloidy. Kathinon není totiž po uvadnutí tak účinný. Látky obsažené v rostlině snižují únavu, zvyšují srdeční frekvenci a tlak krve a mají povzbudivé účinky i několik hodin po konzumaci.

Užívání katy jedlé má ale celou řadu vedlejších účinků jako je rakovina úst, chronický vysoký tlak s následnou zástavou srdce a velmi často dochází i k vážným psychickým problémům. Obyvatelé Etiopie, Somálska, Eritreje či Jemenu, ale považují tuto drogu za nezbytnou součást svého života.