Rusové šikanují McDonald´s. Už 12 restaurací nechali zavřít. Odveta za sankce?

Rusové šikanují McDonald´s. Už 12 restaurací nechali zavřít. Odveta za sankce? Zdroj: profimedia.cz

Rusové šikanují McDonald´s. Už 12 restaurací nechali zavřít. Odveta za sankce?

Ruské úřady prověřují zhruba polovinu ze 450 filiálek amerického řetězce restaurací McDonald's, které v Rusku působí. V posledních týdnech podobné kontroly vedly k uzavření nejméně 12 poboček. Oficiálně je to zdůvodňováno špatnou hygienou. Podle jiných jde o odvetu za sankce přijímané Západem kvůli ruskému podílu na ukrajinské krizi.

„V tomto okamžiku bylo zahájeno více než 200 prověrek McDonald's. Uděláme maximum pro to, abychom mohli pokračovat v úspěšné činnosti naší společnosti v Rusku,“ uvedla o víkendu firma na svých internetových stránkách. Již dříve upozornila, že kvůli uzavření některých svých poboček se obrátí na soud.

Ruský úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor začal provozovny McDonald's uzavírat v srpnu; tvrdí, že zjistil porušování hygienických předpisů. Moskevská prokuratura navíc tento měsíc začala prověřovat činnost charitativního fondu Ronalda McDonalda, prý kvůli podezření, že firmě sloužil jako zástěrka pro daňové úniky.

Společnost McDonald's začala v Rusku působit v roce 1990, tedy ještě v dobách Sovětského svazu, kdy si její první obří restaurace v Moskvě rychle získala popularitu. Letos v dubnu ale společnost ukončila provoz svých restaurací na Krymu v reakci na ruskou anexi tohoto ukrajinského poloostrova. Někteří ruští politici vzápětí vyzvali k uzavření všech restaurací McDonald's v jejich zemi.