České úřady se stále snaží spojit s 54 českými turisty

České úřady se stále snaží spojit s 54 českými turisty Zdroj: profimedia.cz

České úřady se stále snaží kontaktovat 54 Čechů, kteří uvízli v Nepálu kvůli sněhové bouři

Prudká sněhová bouře si tento týden v Nepálu vyžádala životy 32 lidí, většinou cizinců. Všichni další turisté, které bouře zaskočila, jsou v bezpečí. S odvoláním na nepálské úřady to dnes oznámila agentura AFP. Šlo o více než 380 lidí, mezi nimiž byli také Češi. Mluvčí českého ministerstva zahraniční Johana Grohová dnes ČTK oznámila, že české úřady se stále snaží kontaktovat 54 českých turistů. Zbývajících 26 Čechů, s nimiž úřad nemá spojení, se pohybovalo mimo ohroženou oblast.

Černínskému paláci se už podařilo spojit se 172 českými turisty, kteří jsou podle Grohové v pořádku a v bezpečí. "Máme s nimi navázán telefonický kontakt," informovala.

Nepálská policie tvrdí, že se podařilo dostat do bezpečí 385 turistů, mezi nimi 180 cizinců. "Domníváme, že všichni zbývající turisté, kteří jsou v oblasti, jsou mimo nebezpečí. Nikdo další nás nekontaktoval se žádostí o záchranu nebo o informace," sdělil AFP Binaj Ačarja z nepálského turistického svazu.

Armádní vrtulníky dnes kroužily nad turistickou trasou v oblasti Annapurny a z Káthmándú dorazil tým odborníků, který má pomoci dostat lidi do nižších poloh. Mnozí jsou uvězněni v horských útulcích a chatách. Dostat se k nim je kvůli vysoké vrstvě sněhu obtížné, i když dnes panuje v oblasti jasné počasí. Záchranáři upozornili, že k vyproštění obětí z lavin, které mohou být rozptýleny v širším okolí, bude zapotřebí několika dnů. Záchranné práce koordinují dvě nepálská ministerstva.

Ve výšce 4300 metrů kvůli množství sněhu uvízla v Nepálu sedmičlenná výprava české cestovní kanceláře Livingstone. Její představitel dnes ráno ČTK sdělil, že dnes kolem poledne SELČ by se skupina měla přesunout do bezpečí vrtulníkem.

Sněhové bouře a laviny udeřily ve středním Nepálu tento týden. Vedle oblasti osmitisícovek Annapurna a Dhaulágirí zasáhly především údolí Mustang.

Asi třítýdenní okruh kolem Annapurny patří mezi klasické himálajské trasy a zejména na jaře a teď v říjnu se na něj vydává mnoho turistů. Nynější počasí se sněhovými bouřemi, které je zde pro toto roční období netypické, přinesly do centrálního Nepálu dozvuky tajfunu Hudhud, který minulý víkend udeřil ve východní Indii.