Jednání v Miláně se účastní také Vladimir Putin a Petro Porošenko

Jednání v Miláně se účastní také Vladimir Putin a Petro Porošenko Zdroj: ČTK

V Miláně jedná Putin s Porošenkem o situaci na Ukrajině

Výměně názorů na ukončení ukrajinské krize je věnována pracovní snídaně, na níž se dnes v italském Miláně sešli vedoucí představitelé šesti evropských států a Evropské unie. U jednacího stolu poprvé od konce srpna společně zasedli prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko.

Kromě nich se jednání účastní hostitel milánského euroasijského summitu Matteo Renzi, německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a britský ministerský předseda David Cameron. Evropskou unii na jednání zastupuje předseda Evropské rady Herman Van Rompuy a šéf Evropské komise José Barroso.

Podle diplomatů přítomných v Miláně je schůzka neformální a přijetí žádného dokumentu se nepředpokládá. Hlavním tématem má být kromě upevnění režimu příměří na východní Ukrajině i zajištění dodávek ruského zemního plynu pro ukrajinské a evropské odběratele.

Putin v noci jednal s Merkelovou a podle kremelského mluvčího rozhovor potvrdil "vážné rozpory" ohledně příčin vzniku ukrajinské krize a odpovědnosti za následné krveprolití. Detailně prý ruský prezident s německou kancléřkou hovořil o dodávkách ruského plynu do Evropy.

Ještě po schůzce s Merkelovou, která skončila hluboko po půlnoci, se Putin sešel s bývalým italským premiérem Silviem Berlusconim. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům řekl, že šlo o setkání "starých přátel".