Nepál

Nepál Zdroj: EPA

Po pádu laviny se v Himálajích pohřešuje zhruba 30 Čechů

V nepálských Himálajích, kde si sněhové bouře a laviny vyžádaly nejméně 27 obětí, se zatím nepodařilo kontaktovat zhruba 30 Čechů. Velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek to dnes řekl v České televizi. Již dříve uvedl, že někteří z těchto lidí byli v oblasti neštěstí. Mezi mrtvými jsou podle dřívějších informací dva Slováci. Také slovenské ambasádě se zatím nepovedlo spojit se zhruba 30 slovenskými turisty.

Podle velvyslance se v Nepálu pohybuje kolem sedmdesátky Čechů, zhruba 40 je v pořádku. Dalších 30 se snaží ambasáda kontaktovat, dosud se to však nepodařilo. V některých oblastech totiž nemají turisté signál. "Zatím nemáme hlášenu žádnou oběť z českých turistů," sdělil ČT Stašek. Českému rozhlasu Radiožurnál pak řekl, že u některých Čechů velvyslanectví ví, že se pohybují v okolí Annapurny, tedy v oblasti neštěstí. "Ale co není potvrzeno, že by tam byli nalezeni záchrannými týmy," dodal.

Neštěstí se stalo na oblíbené trekingové trase ve středním Nepálu. Nejméně 27 obětí neštěstí uvedla agentura AP, agentury DPA a Reuters ohlásily s odvoláním na nepálskou policii 29 obětí. Týmy záchranářů nadále pátrají po desítkách pohřešovaných, do bezpečí dostalo víc než 150 osob, polovina ze zachráněných jsou podle agentury Reuters cizinci. Podobně jako o počtu obětí se však údaje o počtu pohřešovaných různí, agentura AP napsala, že se v okolí trasy nadále pohřešuje 70 lidí.

Až třítýdenní okruh kolem Annapurny patří mezi klasické himálajské trasy a zejména na jaře a nyní v říjnu se na něj vydává mnoho turistů. Nynější počasí se sněhovými bouřemi, které je zde pro toto roční období netypické, přinesly do centrálního Nepálu dozvuky tajfunu Hudhud, který o víkendu udeřil na východní Indii.