Lékaři bez hranic varovali před rizikem epidemie eboly světové společenství už na jaře. Marně.

Lékaři bez hranic varovali před rizikem epidemie eboly světové společenství už na jaře. Marně. Zdroj: ČTK

Lékaři bez hranic: Epidemie eboly nebude pod kontrolou ještě dlouho

Největším problémem, kterému všechny ebolou zasažené západoafrické země čelí, je katastrofální nedostatek zdravotníků a izolačních jednotek. V regionu operují i čeští Lékaři bez hranic. Vedli jsme rozhovor na dálku s manažerkou logistiky Pavlínou Kozelkovou.

V Evropě se hovoří o absolutní izolaci Afriky kvůli možnému importu viru ebola. Nejsou možným zdrojem přenosu i vaši pracovníci, kteří se vracejí do svých zemí?

„Vzhledem k šířící se panice je myslím důležité, aby zaznělo, že se Lékaři bez hranic jako vysoce profesionální organizace snaží minimalizovat riziko, že by někdo ze spolupracovníků vracejících se z terénu mohl ohrozit lidi v Evropě. Všichni naši spolupracovníci se před návratem podrobují přísné zdravotní prohlídce a krevním testům. V zemi svého původu jsou pak po návratu pod přísným dohledem zdravotníků po celou inkubační dobu. Ostatně, všichni se vracejí ke svým rodinám, které rozhodně ohrozit nechtějí.“

Jaká je nálada na místě, kde pracujete, mezi lidmi, ve společnosti i mezi nemocnými?

„Ačkoliv pracuji v koordinačním týmu a mám nyní na starost administrativní agendu, jsem v každodenním kontaktu s kolegy, kteří pracují přímo v izolaci – lékaři, zdravotními sestrami, s logistiky. Musím říct, že k mému překvapení je nálada ve všech týmech poměrně klidná. Přesto, že všichni pracují ve velmi náročných podmínkách. Kdy jsou neustále v kontaktu s těžce trpícími pacienty, kterým nemohou nabídnout více než léky na tišení bolesti, musí rodičům sdělovat, že jejich dcera nebo syn prohráli boj s nemocí. A musí si přitom zachovat chladnou hlavu. Ale nutno dodat, že většina pracovníků vyjíždějících do Guineje, Libérie nebo Sierra Leone jsou zkušení profesionálové s návyky, jak zvládat stres. K tomu je důležitá i souhra v týmu a umět se radovat z každého vyléčeného pacienta.“

A ve městě, na ulicích?

„Na ulici by člověk přímo nepoznal, že se nachází v oblasti, kde zrovna řádí ebola. Lidé jsou veselí, chodí do práce, do kostela nebo mešity, chodí se bavit. V nemocnicích je to pochopitelně jiné. Přijmout diagnózu není pro nikoho nic jednoduchého, je to moment plný děsu.“

Jaké jsou předpoklady izolování epidemie?

„Nynější epidemie eboly zcela jistě nebude ještě několik měsíců úplně pod kontrolou. A vzhledem k vysoké mobilitě obyvatel a dalším faktorům se to týká i dalších kontinentů. Epidemie je v podmínkách dnešního světa těžké izolovat. Myslím si, že organizace Lékaři bez hranic převzali, ač ne zcela dobrovolně, velkou část odpovědnosti za ty, kdo jsou v případě tak rozsáhlých krizí kompetentní to řešit. Přes naše opakované výzvy nevidíme další aktéry, kteří by pomohli.“ (už v dubnu t.r. Lékaři bez hranic upozorňovali vlády evropských států a USA, že epidemie eboly v západní Africe bude kulminovat a hrozí přenos i na jiné kontinenty)

Chcete vzkázat něco do Česka?

„Ráda bych vyzvala všechny, kteří o spolupráci s Lékaři bez hranic vážně uvažují, ať se přihlásí. Nemusíte se bát, že vás na první misi vyšleme do týmů léčících ebolu. Tyto aktivity nás ale tak personálně vyčerpávají, že bojujeme s nedostatkem pracovníků v mnoha ostatních projektech. A samozřejmě bych chtěla poděkovat všem, kteří nás podporují finančně.“

Čeští Lékaři bez hranic v Africe

Pavlína Kozelková pracuje v Konakry (Guinea) jako administrátorka zodpovědná za agendu spojenou s pohybem a přesuny našich zahraničních spolupracovníků. Mimo misi má v české kanceláři Lékařů bez hranic na starosti HR - nábor nových spolupracovníků a koordinaci výjezdů na mise.

Petr Macek je jedním z nejzkušenějších spolupracovníků Lékařů bez hranic. Má za sebou více než 15 misí na místech jako Středoafrická republika, Sýrie, Filipíny, Haiti. Nyní má v liberijské Voinjamě na starosti výjezdové týmy, které zajišťují převoz nemocných do ebolových center, dezinfekci domů, bezpečné pohřbívání mrtvých. Klíčovou částí jeho práce je školení a trénink místních zdravotníků a dalších spolupracovníků.

Reflex 42 obálkaReflex 42 obálka|ArchívO rizicích importu viru ebola do České republiky si přečtěte v novém vydání časopisu Reflex, jež vychází ve čtvrtek 16. října.