Proč jíst zdravě

Proč jíst zdravě Zdroj: Jiří Turek, Jana Jabůrková

JXD: Proč jsou vegani tak vysmátí?

Ano, i v redakci Reflexu panuje autocenzura, a jsou momenty děje, které papír Reflexu nesnese. Narazil jsem na tuto hradbu při psaní tak nevinného článku, jako je zpráva o moderních lékaři doporučovaných dietách. Internet ale snese všechno.

V novém Reflexu vychází můj článek o zdravé výživě, a zde máte informaci, kterou jsem se styděl na papír Reflexu napsat. Opakovaně jsem už v článku o veganech konstatoval, že vegani působí velice vyrovnaně, spokojeně a šťastně - a hledal důvody. Jsou jistě často psychické - vegani jsou tak šťastní a spokojení, protože se cítí povýšeni nad masožravým plebsem. Má to však, jak jsem na vlastní kůži díky dietě zjistil, ještě jeden zcela materiální důvod.

Šest týdnů držím udržovací dietu pro kavárenské starce, mezi které se začínám neúprosně řadit, a nejméně dvě třetiny mého talíře musí tvořit ovoce, zelenina a celozrnné pečivo. Zbytek lehce stravitelné živočišné bílkoviny - tvaroh a sýr, a maso jen občas. Takže se mé trávení pomalu přibližuje k modu, v jakém funguje veganské zažívání.

Sigmund Freud definoval základní fáze psychosexuálního vývoje pomocí tělesných libostí, toho, jak si v dětství tyto fáze „od přírody“ realizujeme. Takže máme fázi orální, anální, či genitální. A stručně řečeno - orální, anální a genitální slast jsou co do intenzity libosti srovnatelné, byť každá jinak. Pořádně si vyprázdnit střeva může tedy být stejně intenzivní libost, jako pořádně si zasouložit.

Veganská strava umožňuje svému konzumentovi, aby si třikrát až čtyřikrát denně - podle množství zkonzumované vlákniny - bez námahy a úlevně vyprázdnil střeva. Což je libost stejně intenzivní jako orgasmus. Takže vegani jsou vysmátí stejně, jako kdyby si čtyřikrát denně dobře zasouložili.

A kdo z vás to má?

Reflex 42 obálkaReflex 42 obálka|ArchívTéma Jak jíst zdravě najdete v novém tištěném Reflexu, který vychází 16. října 2014.