Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou Zdroj: ČTK

Žena, která ubodala ve Žďáru šestnáctiletého chlapce, útočila i v Havířově

Do jedné ze středních škol v Žďáru na Sázavou dnes vtrhla šestadvacetiletá žena z Ostravska a pobodala několik studentů. Šestnáctiletý mladík zemřel, další dvě studentky jsou zraněné, pobodaný je i zasahující policista, řekla mluvčí policie Jana Kroutilová. Útočnici policisté zneškodnili elektrickým taserem. Podle informací Deníku a České televize žena útočila už před dvěma lety ve škole v Havířově.

Tehdy čtyřiadvacetiletá žena před soudem neskončila. Trestní stíhání bylo v souvislosti s psychickou poruchou zastaveno. Žena do letošního února pobývala v opavské psychiatrické léčebně. "Okresní soud v Opavě 19. února rozhodl, že se ústavní forma léčby mění na ambulantní," řekl dnes mluvčí soudu Tomáš Kamrádek.

Krajský policejní ředitel Radek Malíř se k možné souvislosti dnešního případu s útokem, který se stal dvěma lety v havířovské škole, nevyjádřil. "My samozřejmě zkoumáme trestní minulost zadržené a uvidíme, jakým způsobem se to dále promítne do vyšetřování," uvedl pouze. Útočnice neměla podle policie na školu v Žďáru nad Sázavou žádnou vazbu. Náhodně si prý vybrala i své oběti.

Podle mluvčího novoměstské nemocnice Romana Kratochvíla byli do nemocnice převezeni čtyři lidé - policista a tři sedmnáctileté studentky. "Jedna z nich s vážným bodným zraněním byla operována, je na jednotce intenzivní péče, její stav je stabilizovaný. Další dvě studentky jsou hospitalizované na dětském oddělení. Jedna utrpěla psychický šok, druhá má drobné řezné zranění na ruce," řekl Kratochvíl. Policista s řezným poraněním na hlavě, který podle informací zasahoval u případu jako vyjednavač, je na chirurgii.

Incident se stal kolem 07:30 na Střední škole obchodní a služeb Českomoravského svazu spotřebních družstev. "Žena se dostala do školy a napadla studentku. Té studentce přispěchal na pomoc student, toho taky napadla. Bohužel utrpěl zranění, kterému podlehl. Pak napadla další studentku," uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Podle ní bude podán návrh na vzetí ženy do vazby.

Otec zemřelého studenta řekl serveru Blesk.cz, že ráno dovezl syna do školy a za deset minut mu telefonovali, že je pobodaný. Syna považuje za hrdinu, protože se pokoušel zachránit spolužačku.

Podle studentky prvního ročníku Gabriely Pejchalové je škola zabezpečená čipy. "Cestou dolů do šaten se přiloží čip a může projít naráz několik studentů, ona (pachatelka) se tak mohla dostat do školy bez problémů. Jinak je škola zabezpečená dobře, během vyučování se musí přes recepci, tam se člověk zapíše," uvedla.

V Havířově se podobný případ, i když ne s tak tragickými následky, stal v květnu 2012. Čtyřiadvacetiletá žena přišla do školy s několika zbraněmi. Nožem v jídelně napadla vychovatelku, která se snažila bránit sedmiletou školačku. Ženu pobodala a s dívkou se zavřela v jedné z vedlejších místností. Při vyjednávání se ale policii podařilo dítě osvobodit a ženu zadržet.

Mladá žena před soudem nakonec nestanula. Trestní stíhání bylo v souvislosti s psychickou poruchou zastaveno. "Krajský soud nařídil psychiatrickou léčbu ústavní formou," řekl dnes státní zástupce Vít Legerský, který případ tehdy dozoroval. Žena skončila v opavské psychiatrické léčebně, odkud ji letos v únoru propustili.