Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: ČTK

Plán na koalici v Praze má trhliny, někteří členové Trojkoalice nechtějí spolupracovat s ANO

Plán na koalici postavené na vládním půdorysu v Praze dostává trhliny. Trojkoalice složená ze Strany zelených, KDU-ČSL a STAN, která ve volbách skončila na třetím místě, není jednotná. Někteří členové váhají, zda přijmout spolupráci s vítězným ANO. Ondřej Mirovský (SZ) a Jan Čižinský (KDU-ČSL) ČTK řekli, že se přiklání spíš ke spolupráci s Praze dosud vládnoucí TOP 09. Zástupci Trojkoalice a ANO právě jednají ve Sněmovně.

ANO se pokouší vyjednat spolupráci s Trojkoalicí a ČSSD. Vyjednavači ČSSD se k takovému modelu po předchozích schůzkách přiklánějí. Koalice by měla v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu jednoho hlasu. ANO se proto pokouší získat podporu pirátů, kteří mají čtyři křesla. Vyjednávání ovšem vede i TOP 09, která předem spojení s ANO odmítla. V úvahu by proto přicházela vláda založená na Trojkoalici nebo její části a ČSSD nebo ODS. Ke spolupráci se TOP 09, která sama v Praze není jednotná, snaží stejně jako ANO přesvědčit i piráty, kteří účast v radě zatím odmítali. Předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra nicméně v pondělí připustil, že by strana mohla zamířit i do opozičních lavic.

O poměrně nesourodém složení Trojkoalice se debatovalo už před volbami. Mirovský a Čižinský, lídři hnutí, která se dohodla na koalici v Praze 7, se dnes na dotaz ČTK shodli, že počkají, s čím přijdou vyjednavači Trojkoalice z dnešní schůzky s ANO. Oni dva se jí neúčastní. Čižinský jako budoucí starosta Prahy 7 tvrdí, že mu záleží na vývoji jeho městské části, především co se týká územního plánování a zástavby rozsáhlého rozvojového území Bubny Zátory. "TOP 09 nastavila nějakou cestu, což vítám. U hnutí ANO si nejsem jist prioritami," uvedl Čižinský.

ANO vyhrálo volby se ziskem 17 zastupitelů, za ním s 16 křesly skončila v metropoli dosud vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech má v 65členném zastupitelstvu Trojkoalice, ODS a ČSSD. KSČM získali stejně jako Piráti čtyři křesla.