Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Sobotka: Tradiční politické strany není možné nahradit

Tradiční politické strany se příliš zahleděly do sebe, a proto v komunálních volbách oslabily. Demokratický systém ale nemůže fungovat bez tradičních stran, nemohou být nahrazeny lokálními hnutími a občanskými iniciativami. Bez stran by se mohla politika posunout k mediálně autokratickému systému, řekl dnes Bohuslav Sobotka.

Podle Sobotky vůdcovský způsob řízení strany opozice často přisuzuje vládnímu hnutí ANO, které ovládá miliardář Andrej Babiš. Babiš, který mimo jiné vlastní i některá celostátní média, opoziční kritiku odmítá.

Sociální demokracie se podle svého předsedy musí zamyslet nad tím, proč ve víkendových komunálních volbách neuspěla ve velkých městech, v kterých dříve vyhrávala. Například v Ostravě a Brně ji porazilo ANO. "Je to o změně způsobu fungování, ale asi se to týká všech stran. Jde o to, aby se na místních schůzích neřešily jen naše vnitřní záležitosti," řekl Sobotka.

Podle něj jsou lokální hnutí a občanské iniciativy, které ve volbách zaznamenaly úspěch, často programově nevyhraněné nebo se zaměřují pouze na jedno konkrétní téma. "Tradiční politické strany není možné nahradit, mají integrační roli, protože nejde jen o lokální problémy, ale i jak se to zohlední v krajské a celostátní politice," uvedl ministerský předseda. Tradiční strany se ale podle něj musí více otevřít. "Bez funkčního systému politických stran demokracie fungovat nemůže. Pak se možná posuneme k nějakému mediálně autokratickému systému a u toho bych skutečně být nechtěl," poznamenal.

Po druhém kole senátních voleb, které je naplánováno na příští víkend, chce ČSSD zahájit přípravu na volební sjezd, který se má uskutečnit na jaře příštího roku. "To patří k tomu, že jsme tradiční strana. Tradiční strany mají jednou za funkční období sjezd a celé vedení strany se volí zezdola. Tím se lišíme od hnutí, které sjezdy nepotřebují," dodal Sobotka.

Právě ANO už několik měsíců odkládá svolání celorepublikového sněmu, na kterém by dovolilo místopředsedy. Podle posledních informací by se měl konat do 1. března příštího roku. Hnutí má jen předsedu Babiše a osm řadových členů předsednictva. První místopředsedkyně Věra Jourová končí kvůli svému budoucímu angažmá v Bruselu. Ostatní čtyři místopředsedové, kteří byli zvoleni na sněmu v březnu 2013, rezignovali záhy po sněmu a jejich místa dosud nebyla obsazena.