Filip Singer

Filip Singer Zdroj: FILIP SINGER, czechpressphoto.cz

FOTOGRAFIE ROKU Začátek, Kyjev, Ukrajina, zima 2013, autor:FILIP SINGER, European Pressphoto Agency (EPA)
Stanislav Krupař, 1. cena - Reportáž
JURAJ MRAVEC, 2. cena - Reportáž
Filip Singer, 1.cena - Aktualita
PETR SHELOMOVSKIY, 2. cena - Aktualita
17
Fotogalerie

Prestižní soutěž Czech Press Photo vyhrál Filip Singer se snímkem z ukrajinského Majdanu

Hlavní cenu v jubilejním dvacátém ročníku soutěže žurnalistické fotografie Czech Press Photo získal Filip Singer z European Pressphoto Agency (EPA) za snímek z počátku demonstrací na kyjevském náměstí Majdan. Na fotografii s názvem Začátek je zachycen muž se zkrvaveným obličejem a skloněnou hlavou procházející kolem zdi, na které jsou namalovány zástupy andělů. Ukrajinský konflikt byl tématem, který se v letošní soutěži opakoval nejčastěji.

"Fotografie roku na osudu jednotlivce zobrazuje nejvýznamnější současnou evropskou událost. Osobní bolest neznámého muže je věcí nás všech. Zdá se, že muž na fotografii pláče krev a zástup svatých jen mlčky přihlíží. Mnohovýznamovou fotografii považujeme za metaforu lidského utrpení ve válečných konfliktech," uvedla k výběru mezinárodní porota. Hlavní cena soutěže Křišťálové oko je spojena s odměnou 120.000 korun.

Singerův snímek zvítězil také v kategorii Aktualita následován dvěma fotografiemi volného novináře Petra Shelomovského; druhé místo dostal za snímek Centrální náměstí v Kyjevě, třetí cenu za fotografii záchranářů na místě havárie malajsijského letadla u Doněcku na Ukrajině. Ukrajinský konflikt byl také tématem fotografie Karla Cudlína, kterou nazval Majdan Nezaležnosti a která získala Cenu České tiskové kanceláře. Udílela se letos poprvé a je oceněním zpravodajské fotografie, která má výjimečné novinářské kvality - aktuálnost, pohotovost a výstižnost.

Reportér ČTK Roman Vondrouš získal první cenu v kategorii Sport za černobílý snímek Zimní olympijské hry v Soči a v téže kategorii dostal také třetí cenu za snímek Konec nadějí z jeho oblíbeného prostředí dostihového sportu. Má za ni také jednu z cen sponzorů soutěže. Loňský vítěz hlavní ceny Michal Kamaryt z ČTK letos dostal třetí cenu v kategorii Umění a zábava za snímek Soutěž psí krásy Šampion šampionů.

Jubilejního ročníku soutěže se zúčastnilo 267 fotografů s 3360 fotografiemi. Oceněné fotografie budou tradičně představeny na výstavě od 21. listopadu do 31. ledna 2015 na Staroměstské radnici v Praze. Při její vernisáži budou 20. listopadu předány ceny.