Putin

Putin Zdroj: Profimedia.cz

Putin nařídil stažení tisíců vojáků od hranic s Ukrajinou

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil, aby se od hranic s Ukrajinou stáhly tisíce ruských vojáků. Informoval o tom Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Podle Peskova se na své základny vrátí 17.600 vojáků, kteří podstupovali výcvik v Rostovské oblasti. "Putin vydal rozkaz k návratu vojáků na základnu," citovaly Peskova agentury Interfax a Ria Novosti. Důvodem je, že výcvik byl dokončen, dodal mluvčí šéfa Kremlu.

Moskva již v minulosti několikrát oznámila stažení svých vojáků od ukrajinských hranic, podle NATO a Spojených států ale ve skutečnosti k žádnému stažení nedošlo, uvedla agentura AP. Vojenské cvičení nedaleko ukrajinské hranice začalo v dubnu v době rostoucího napětí mezi jednotkami ukrajinské vlády a proruskými separatisty. Rozmístění ruských vojáků v blízkosti regionu, v němž se rozhořel ozbrojený konflikt, vláda v Kyjevě označila za provokaci a opakovaně požadovala, aby se ruské jednotky stáhly, připomíná agentura DPA.

Kyjev a Západ obviňují Rusko, že podporuje zbraněmi i přímo vojáky ukrajinské povstalce v separatistických oblastech na východě Ukrajiny, což Moskva popírá.

Analytici sledující konflikt na Ukrajině rozhodnutí Moskvy ukončit cvičení v Rostovské oblasti považují za vstřícný signál, který Kreml vyslal před plánovanou schůzkou Putina a ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Setkat by se měli setkat na okraj evropsko-asijského summitu ASEM v pátek v italském Miláně. Putin s Porošenkem mají jednat právě o konfliktu na východě Ukrajiny. Ten si podle OSN vyžádal více než 3600 mrtvých a asi 8500 zraněných. Obě strany se 5. září dohodly na příměří, které je ale často porušováno.

Z Doněcku jsou za posledních 24 hodin hlášeni dva mrtví civilisté. Vládní jednotky a povstalci se vzájemně obviňují z útoků na toto největší východoukrajinské město.