Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

V obecních volbách zatím nejúspěšnější nezávislí, v senátních vede ČSSD

Volební komise v Česku sčítají výsledky komunálních voleb a voleb do třetiny Senátu. Ve volbách do zastupitelstev byla po sečtení poloviny okrsků ze sněmovních stran kandidujících samostatně nejúspěšnější KDU-ČSL před ČSSD a KSČM. Lidé ale jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů místním sdružením nezávislých kandidátů. V senátních volbách v nejvíce okrscích zatím postupují do druhého kola kandidáti ČSSD a ANO.

Účast v komunálních volbách se podle průběžných čísel pohybuje zhruba na 47 procentech, tedy na téměř stejné úrovni jako před čtyřmi lety. V senátních volbách je pod 40 procenty, vyplývá z údajů na volebním serveru Českého statistického úřadu.

V komunálních volbách bylo zatím zvoleno 33.380 zastupitelů. Lidovci měli po sečtení poloviny okrsků 1554 zastupitelů, sociální demokraté 1014. Komunisté získali podle průběžných výsledků 654 zastupitelských křesel a Starostové a nezávislí (STAN) 606 míst v obecních zastupitelstvech. ODS jich zatím obsadila 359. Hnutí ANO mělo po sečtení poloviny okrsků 102 zastupitelů a TOP 09 šestaosmdesát. Do výsledků se ale teprve začínají promítat údaje z velkých měst.

V senátních volbách po sečtení hlasů v polovině okrsků kandidáti ČSSD postupovali do finálového duelu v 17 obvodech, ANO ve 13, KDU-ČSL i se Stranou zelených v deseti a TOP 09 a ODS shodně ve čtyřech obvodech. Ve dvou obvodech měli velkou naději na postup kandidáti STAN, ve čtyřech pak adepti KSČM, Strany práv občanů a Starostů pro Liberecký kraj. V Praze 5 se kandidáti ANO a STAN dělili o druhé postupové místo.

Jistý postup do druhého kola senátních voleb má v Pelhřimově podle propočtu ČTK šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Možnost obhájit místo v horní komoře Parlamentu bude mít také nynější senátor za Rychnov nad Kněžnou Miroslav Antl (ČSSD). V Přerově má šanci vrátit se do Senátu bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová (za SZ).

Z místních referend konaných souběžně z volbami měla zatím dostatečnou účast čtyři. Lidé z pražských Klánovic odmítli připojení nových domů na území Horních Počernic na klánovické silnice, obyvatelé Jenišova rozhodli, že nechtějí v obci těžbu kaolinu. Lidé v Bystřici nad Pernštejnem v místním referendu odmítli, aby ve městě vznikl závod na výrobu jaderného paliva. Obyvatelé z Vranova u Brna rozhodli, že si nepřejí výstavbu nových rodinných domů u rybníka nedaleko motokrosové dráhy.

Neplatná byla kvůli nízké účasti referenda o zákazu hazardu v Praze 8, v Ústí nad Orlicí, Lovosicích, Ústí nad Labem a také ve Štětí na Litoměřicku. Platné není ani třetí referendum v Praze 10, v němž mohli voliči rozhodovali například o privatizaci bytů či opravě silnic. Dostatek voličů se nezúčastnil ani referenda v Mikulově na Břeclavsku o přeměně historické hasičské zbrojnice na tržnici.