Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

V Praze dostala část voličů rozlepené hlasovací lístky. Může za to Magistrát, tvrdí Krnáčová

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se dnes rozhořčil nad nezvládnutým technickým zázemím voleb do Magistrátu Hlavního města Prahy. Uvedl, že kandidátka za ANO nezvládla svou agendu na Ministerstvu vnitra, kde zastává post náměstkyně ministra. Krnáčová se ale brání a viní naopak Magistrát, "který ještě pořád vede pan Hudeček". 

 

Problém spočívá v tom, že část Pražanů dostala neplatné hlasovací lístky. Arch, který jsme dostali během minulého týdne do poštovních schránek, měl být celistvý. Tedy: pro volby na magistrát (ten s růžovým pruhem) měl být arch o velikosti A2 v jednom kuse, v němž jsme mohli listovat.

Celistvé měly být pochopitelně i volební hlasovací lístky pro volby do zastupitelstev jednotlivých městských částí  (v případě obměňování senátu tento problém vzniknout nemohl, hlasovací lístky byly ve formátu A5 a standardně pro každého kandidáta zvlášť). Jenže někteří voliči tento arch dostali ve vícero částech, byl údajně rozdělený na dvě poloviny. Tiskárna o tom Ministerstvo vnitra informovala dopředu. 

Prostě na to nedohlédla

„Volby v Praze jsou bohužel poznamenané bezprecedentní technickou chybou, která může znamenat jejich zmaření. Odpovědnost za to nese organizátor voleb - Ministerstvo vnitra, kde tuto agendu má v kompetenci Adriana Krnáčová. Co k tomu říci? Prostě na to nedohlédla!“ napsal si na sociální síť Facebook Miroslav Kalousek. Náměstkyně ministra vnitra Chovance se tak stala terčem kritiky pomocí hesla, které se stalo ústředním motivem kampaně Hnutí ANO. Prostě to neohlídala.

Není to chyba ministerstva, ale magistrátu

Podle Českého statistického úřadu to ale zmíněná chyba platnost hlasu neovlivní. Totéž tvrdí i Adriana Krnáčová. "Tiskárna Moravia nás o chybě informovala, věděli jsme to dopředu," uvedla pro Reflex.cz. Krnáčová také zároveň zdůraznila, že hlasy platit budou, a že vina za toto nezvádnutí padá na hlavu Magistrátu hlavního města Prahy. Ten totiž věděl dopředu, že část hlasovacích lístků zůstala neslepená, a tak měl příslušné okrsky informovat. "Pan Kalousek má tak mylné informace," doplňuje Krnáčová.