Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ČTK

Václav Klaus: Nynější volby jsou nečitelné, chybí jasně definované politické strany

Volební účast v komunálních a senátních volbách může být ovlivněna rozkladem politického systému, kdy se vytratily jasně definované politické strany s ideovým názorem. Novinářům to dnes řekl bývalý prezident Václav Klaus, který odevzdal svůj hlas v komunálních volbách v pražských Kobylisích. Nynější volby označil za nečitelné.

Klaus řekl, že se nebude divit tomu, pokud účast v nynějších volbách bude nižší než před čtyřmi lety. "Já jsem smutný z naší politiky, z rozkladu našeho politického systému, z poztrácení se politických stran. Volič, aby si v Praze vybral mezi více než 30 podivně nazvanými seskupeními, já nevěřím, že to vůbec může být schopen udělat. Takže mám spíše smutek, že jsme politiku poztráceli, a myslím, že to musí mít dopad i na účast," řekl novinářům.

Doplnil, že i pro něj bylo letos těžké si mezi kandidujícími stranami vybrat. Poprvé prý použil metodu křížkování, kdy mohl vybírat kandidáty na více kandidátních listinách. "Prvně jsem se dopustil této věci, kterou považuji koncepčně, principiálně, fundamentálně za chybu," poznamenal. "Takhle politika neměla skončit a neměli jsme poztrácet dobře jasně definované politické strany, které za sebou něco nesou, které mají nějakou minulost, které nějaký ideový názor mají," uvedla bývalá hlava státu.

Podobně jako při minulých komunálních volbách se i letos objevila podezření na kupčení s hlasy, tentokrát v Ústí nad Labem, v Ostravě a v Českém Těšíně na Karvinsku. Klaus řekl, že si nedovede představit, jak by bylo možné něco podobného zorganizovat. Podle něj jde o mediální hříčku.

V Praze 8, kde Klaus volil, se koná zároveň místní referendum o hazardu. Exprezident se ho ale neúčastnil. "Myslím, že zakazovat, přikazovat touto formou, to není metoda. Já jsem v životě nikdy ani halíř do žádného hazardu nedal, ale nemám pocit, že se to má shora diktovat," dodal Klaus.