Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Police v Ostravě a Českém Těšíně prověřuje kupčení s hlasy

V Českém Těšíně na Karvinsku a v Ostravě podle poznatků Nadačního fondu proti korupci někdo kupuje volební hlasy. Voliči v Českém Těšíně údajně dostávají za hlas až 500 korun, hlasy se kupují zřejmě pro více stran, mimo jiné pro SOS pro Český Těšín, řekl dnes ČTK Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci. Případy se zabývá policie, stejně jako v několika městech Ústeckého kraje.

"Podání prověřujeme, detaily vzhledem ke stavu řízení v tuto chvíli nelze," řekla ČTK moravskoslezská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Kvůli podezření na kupčení s voličskými hlasy se už před čtyřmi lety musely volby v Českém Těšíně opakovat a zabýval se jimi soud. V Ostravě se podle informací ČTK problém týká čtvrtí Vítkovice a Hrušov.

"Máme jednoznačné poznatky jak v Českém Těšíně, tak v Ostravě. Já jsem konkrétně v Českém Těšíně, mám informace, že se platí 500 korun za jeden hlas. Máme konkrétní svědectví i důkazy," řekl Konieczny. Jedno ze svědectví podle něj mluví o kupování hlasů pro SOS pro Český Těšín, jeho představitele se zatím ČTK nepodařilo kontaktovat. Indicie ale svědčí o tom, že stran je více, dodal Konieczny.

Konieczny řekl, že už před čtyřmi lety vznikl seznam lidí, kteří byli v Českém Těšíně ochotni hlas prodat. "Tyto lidi nyní nákupčí přímo kontaktovali. Věděli, že jsou ochotni a že budou mlčet. Měli jejich telefonní čísla nebo adresy. Odchytávají ale i lidi na ulici," řekl Konieczny. Nákupčí prý rovněž vyhrožovali například nájemníkům bytů zvýšením nájmů, nebo naopak slibovali odpuštění dluhů.

Konieczny řekl, že je přesvědčen, že se daří zachytit jen malou část. Nakupování hlasů podle něj musí být masivní. "Alfou a omegou je přesvědčit ty osoby, aby svědčily," řekl Konieczny.