Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Vláda začne důchodcům vracet neoprávněně sebranou daň, přijde to na miliardu

Důchodci mají tři roky na to, aby si požádali o vrácení daně z příjmu za rok 2013. Tu podle Ústavního soudu stát vybíral neoprávněně. Loni soud zrušil kontroverzní vyšší zdanění pracujících důchodců, které schválila Nečasova vláda. Finanční úřady nyní sdělily, že lhůta, po kterou můžou lidé v penzi žádat o vrácení dodatečně zaplacení daně, činí tři roky.

Například důchodce, který si k penzi přivydělal 10 tisíc měsíčně hrubého, odvedl na dani z příjmu 2 tisíce korun měsíčně, celkem tak státu odvedl 24 tisíc korun. Ostatní lidé se stejnou mzdou nezaplatili nic, protože si mohli uplatnit slevu na dani. To Ústavní soud označil za nespravedlivé a v rozporu s ochranou základních práv a svobod.

Finanční úřady začnou pracujícím důchodcům jejich peníze vracet. Lidé ale musí o své peníze požádat, nebudou jim vyplaceny automaticky.

Požádat lze buď přímo na finančním úřadě podáním dodatečného daňového přiznání, nebo u svého zaměstnavatele, pokud samostatně daňové přiznání nepodával.

Podle Českého statistického úřadu v České republice v roce 2013 pracovalo 145 tisíc starobních důchodců. Stát tak může nakonec vracet více než miliardu korun.

Opravné a dodatečné daňové přiznání 2020 >>>