„Vytiskl jsem ti banán, miláčku. Dobrou chuť.“

„Vytiskl jsem ti banán, miláčku. Dobrou chuť.“ Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Jak budeme žít za třicet let

Minimální fyzická práce, auta bez volantu a brzd, pěstování zeleniny přímo ve městech, 3D tisk domů, aut i elektroniky, žádné sklady a podniky bez zaměstnanců. Tak by mohl vypadat svět v dohledné budoucnosti.

Mého kolegy se dcera nedávno zeptala, zda za něj byly vany. Úsměvně překvapivá otázka má svou logiku. Děti dnes pořád od rodičů slyší věty typu: „To za mého mládí žádné mobily nebyly; Za nás internet nebyl; Tablety už vůbec ne; Za nás byly v televizi jen dva programy.“ Z pohledu dětí jsou mobilní telefon, desítky televizních kanálů nebo internet věcmi, které tu jsou od nepaměti, jsou naprosto samozřejmé. A jestliže za časů jejich rodičů tak samozřejmé věci nebyly, proč by si děti měly myslet, že úplně stejně samozřejmá vana tehdy byla?

Děti se diví, co nebylo před třiceti lety, stejně jako bychom se tehdy divili, co za třicet let bude. A přitom před třiceti lety základ internetu byl už dávno na světě stejně jako bezdrátové telefony, jen nebyly tak rozšířené a nedovedli jsme si úplně dobře představit, kam až to v kombinaci s jinými technologiemi dojde. A stejně tak se vám může zdát představa, že si všechno vytisknete, přitažená za vlasy. Jenže ta technologie už existuje dnes. Takže si „stačí“ představit, kam až to dojde...

Prostorový tisk

3D tiskárny nejsou nic nového, každý o nich slyšel, píše se o tom, že v budoucnu budou schopny běžně tisknout prakticky všechny náhradní díly na cokoliv v domácnosti i fungující „náhradní“ lidské orgány. Zní to jako sci-fi, jenže...

Čínská firma WinSun letos oznámila vytištění deseti domků jednou obří tiskárnou během jediného dne. Nejsou nijak pěkné, jsou velmi jednoduché, ale stojí. Firmy KOR EcoLogic a Local Motors se zase přetahují o největší pokrok mezi tištěnými automobily. Vyvíjí se rovněž použití kmenových buněk v 3D tisku. Výsledkem by byly tiskárny umožňující tisk funkčních orgánů. A použití 3D tiskáren bude možná v mnoha dalších oborech.

Nové technologie nahradí lidskou práci automatizací a přiblíží místo výroby místu spotřeby. Není nutné si nic vymýšlet, jen se pokusit domyslet využití již existujících technologií, které nyní mohou být těsně před okamžikem, kdy se vyplatí jejich masovější rozšíření.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru

Reflex 41 obálkaReflex 41 obálka|ArchívJak se bude pěstovat zelenina? Proč nebudou mít auta volant a proč budeme pracovat méně, se dočtete v novém tištěném Reflexu.