Ukrajina

Ukrajina Zdroj: Reuters

V Donbasu se schyluje k ekologické katastrofě, tvrdí ekoložka

Doněcká oblast se do našeho povědomí dostává především kvůli bojům, které tam probíhají mezi ukrajinskou armádou a proruskými vzbouřenci. Server Euromaidanpress.com však dnes přinesl informaci, že se v oblasti odehrávají i zásadní změny v oblasti životního prostředí.

Zmíněný server cituje studii Katěriny Norenkové, která se dlouhodobě zabývá stavem životního prostředí. Je spoluautorkou studie Klimatické změny a environmentální migrace. Podle ní fakt, že lidé žijící v oblasti Donbasu (přičemž nejhůře jsou na tom obyvatelé Luhanské oblasti) trpí nadprůměrně často respiračními onemocněními, má příčinu v neustálém spalování složek, které jsou součástí munice. Používání zbraní má tak tento nepříjemný vedlejší efekt, který mapuje nejen Norenková, ale nyní již celá skupina aktivistů, která se snaží o osvětu v oblasti životního prostředí.

Problémy údajně vytváří především oxidy síry, dusíku a uhlíku. Od doby, kdy se v oblasti začaly používat zbraně, mají právě tyto oxidy vyšší zastoupení v ovzduší. Normy podle Norenkové překračují naměřené hodnoty osmkrát. „Přitom po prvních střetech to byl pětinásobek,“ cituje ekoložku server Euromaidanpress.com.

Při takto zvýšené koncentraci plynů v ovzduší se pak stává, že prší tzv. kyselé deště. Ty pak mohou právě ovlivňovat lidský organismus – v konečném důsledku pak lidé trpí respiračními nemocemi. Norenková doporučuje lidem v oblasti nosit roušku, aby tak minimalizovali počet částic, který při pobytu venku v inkriminované oblasti nadýchají. Protože však konflikt v oblasti stále trvá, není možné v oblasti Donbasu uspokojivě popsat změny klimatu.