Kobani

Kobani Zdroj: EPA

Boje o syrské město Kobani se rozšířily. Islámisté se už zmocnili čtyř čtvrtí

Boje o severosyrské kurdské město Kobani se rozšířily do jeho západních a jižních čtvrtí. Radikálové ze skupiny Islámský stát (IS) se v pondělí zmocnili podle syrské exilové opozice čtyř čtvrtí na východě města, které je nyní obklíčeno ze tří stran.

V noci na dnešek spojenecká letadla bombardovala pozice IS na východě Kobani, které leží na hranici s Tureckem. Jeden z kurdských bojovníků agentuře AFP řekl, že tyto nálety nijak zásadně postup IS neovlivnily. Černé prapory této organizace vlají na několika místech Kobani, v jeho centru je ale stále vlajka Kurdů.

Podle stanice BBC uprchlo dalších 2000 obyvatel do Turecka a připojili se ke 160.000 lidem, kteří z města odešli už předtím. Kurdové mají podle tohoto zdroje výhodu v dokonalé znalosti místa a jsou připraveni bojovat do posledního muže. Palba z těžkých zbraní byla slyšet od strategického návrší nad městem, svědci tvrdí, že se boje přenesly do ulic města.

IS o město bojuje tři týdny. Zástupce místních úřadů Karván Zibarí BBC řekl, že bez vojenské pomoci město padne. Zároveň vyzval Turecko, aby pomohlo Kurdům Kobani udržet. "Myslím, že je zde v sázce také bezpečnost Turecka a jeho zájmy. Turecko musí vstoupit do hry a pomoci kurdským bojovníkům odrazit IS," řekl.

Z Iráku dnes přišla zpráva o sebevražedném atentátu spáchaném v pondělí večer u města Sámarra severně od Bagdádu. Zemřelo při něm 17 osob a 30 lidí utrpělo zranění. Při útoku byly rozmetány dva domy, které využívali šíitští milicionáři. Byly v nich hlídkovací posty a milicionáři z nich pozorovali pohyb radikálů z IS podél řeky Tigris. Sámarra je pravidelně cílem mnoha šíitských poutníků, protože v tamní mešitě je mauzoleum s ostatky dvou šíitských imámů. Proto město chrání početné šíitské milice.

USA do leteckých operací v Iráku nasadily kromě stíhacích strojů také vrtulníky a své první bojové operace provedla letectva Belgie, Austrálie a Nizozemska.