HIV Aids

HIV Aids Zdroj: profimedia.cz

Kde se vzal vir HIV? Záhada se konečně vyřešila

O místě, kde se poprvé u lidí objevil virus HIV se dlouho spekulovalo. Nyní mají však vědci jasno – podle nové studie se poprvé objevil v městě Kinshasa v Kongu ve 20. letech 20. století.

Virus se tehdy rozšířil hlavně díky železničnímu propojení a obchodování se ženami. Postupně nakazil až 75 milionů lidí po celém světě a zabil jich 36 milionů.

Jak je známo, vir původně napadal pouze primáty a opice. Třináctkrát se ale přenesl i na člověka – ovšem jen jedno z těchto přenesení vyvolalo pandemii, kterou svět nepamatuje.

Studie vydaná v časopise Science popisuje tento přenos jako “perfektní bouři” faktorů, která zahrnuje stěhování lidí z venkova do měst, nově vzniklé železnice a boom na trhu s prostitutkami. Tyto faktory podle studie můžou za rozšíření viru mimo hranice Konga do celého světa.

“Město Kinshasa bylo v té době velkým dopravním uzlem. Za rok skrze něj projelo až milion lidí, “ řekl vedoucí studie Nuno Faria z Oxfordské univerzity.

HIV bylo poprvé identifikováno až v roce 1981. Následovala epidemie AIDS, která trvala až 10 let, dokud vědci neobjevili léky, kterými nyní dokáží průběh nemoci výrazně zpomalit.